Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Matbeställningar digitaliseras

Publicerad: Uppdaterad:
Patient beställer mat med MatAppen
Fotograf: Mattias Måsbäck

En matapp vid patienternas säng kan avlasta sjukhuspersonalen, öka patienternas aptit, minska matsvinnet och ge köket feedback för förbättring. En pilot med MatAppen börjar nu i oktober på Sahlgrenska sjukhuset.

MatAppen var det vinnande bidraget i H@ck for Health 2017. Där studenter tillsammans med vårdpersonal gemensamt identifierade problem inom vården och arbetade fram möjliga lösningar. Läsplattor, ”bedside tablets”, har nu monterats vid patienternas sängar på avdelning 33 på Sahlgrenska sjukhuset. Med läsplattorna kan man öka informationen och kommunikationen för inneliggande patienter och ett exempel på detta är den framtagna MatAppen.

Idag är det vårdpersonal som tar upp beställningen av mat för patienterna. Med MatAppen gör patienterna själva sin beställning av mat direkt till köket. Det avlastar vårdpersonalen och ger även möjlighet för patienterna att lämna feedback till köket när de ätit. I appen presenteras de olika maträtterna med både bild och text.

Mattias Måsbäck visar MatAppen
Mattias Måsbäck visar MatAppen.
Foto: Kjell Foss

- Inneliggande patienter kan ofta ha dålig aptit samtidigt som de behöver maten för att tillfriskna. Med MatAppen kan aptiten öka när de ser maten och kunnat göra ett val som de tycker mer om, förklarar projektledare Mattias Måsbäck.

För patienter som riskerar att äta för lite görs en manuell registrering av näringsintaget.

- Med MatAppen kan patienten själv registrera löpande vad hen ätit och druckit, säger Mattias Måsbäck.

Läsplattan med MatAppen kopplas in vid patientens säng. Det gör att inga patientuppgifter behöver göras vid matbeställning utan bara att personen som ligger i en viss säng vill ha en viss maträtt.

Projektet har finansierats av innovationsfonden https://www.vgregion.se/ov/innovationsplattformen/varden/innovationsfonden/

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Mejla ditt tips till vardskiftet@vgregion.se!

Publicerad: