Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vården kan följa värden via sensorer

Publicerad: Uppdaterad:
Läkare Gudrun Greim visar Cecilia Sköld hur egenmonitoreringen fungerar.
Läkare Gudrun Greim visar Cecilia Sköld hur egenmonitoreringen fungerar.

Västra Götalandsregionen har nu upphandlat en leverantör av en tjänst för egenmonitorering. Upp mot 150 patienters mätvärden och självuppskattningar ska nu skickas direkt till ansvarig vårdgivare så att försämringar kan upptäckas snabbare och behandling anpassas i god tid.

Telia vann upphandlingen att leverera en monitoreringstjänst som nu ska testas under ett år, med möjlighet till förlängning. Det är ett pilotprojekt för att prova nya arbetssätt och få lärdomar inför införandet av egenmonitorering i Millennium, när det är på plats. Egenmonitorering syftar till att stärka patienternas egenvård, delaktighet i sin vård och upplevelse av trygghet samt effektivare användning av vårdens befintliga resurser.

Många äldre

Västra Götalandsregionens framtida monitoreringstjänst ska kunna användas för olika patientgrupper och diagnoser. Men i pilotprojektet kommer fokus att vara på patienter med hjärtsvikt som behandlas på olika nivåer inom vården och patienter med flera diagnoser som behandlas inom primärvården.

- Det här är en målgrupp med många äldre och vi kommer att lära oss mycket om vad som skapar frågor och utmaningar, säger regionala projektledaren Kristina Ekman.

De upp mot 150 patienterna som kommer att ingå i projektet kommer att få låna mätutrustning men måste själva ha en smartphone eller surfplatta, internetuppkoppling och ett bank-id. Det som kommer att kunna mätas är blodtryck, vikt, syremättnad, puls och antal steg. Med hjälp av digital teknik skickas mätvärdena direkt till ansvarig vårdgivare samtidigt som patienten själv kan följa sina värden via sin smartphone eller surfplatta. Patienterna bör även fylla i självskattningsformulär som komplement. Varje patient får sina individuella referensvärden inlagda och vid avvikelse skickas notifiering till vårdgivaren.

- Vi gör då en bedömning och vid behov kontaktas patienten via ett meddelande i tjänsten, ett telefon- eller videosamtal, ett besök på mottagningen eller att ett närsjukvårdsteam besöker patienten i hemmet, berättar Cecilia Sköld, sjuksköterska på Östra sjukhuset.

Start under våren

Under våren kommer utvalda patienter att erbjudas egenmonitorering och de som vill kommer att anslutas till tjänsten. Tiden för monitoreringen kommer att anpassas efter individen men genomsnittstiden under pilotprojektet beräknas vara sex månader. De verksamheter som ingår i piloten är Östra sjukhuset, Södra Älvsborgs sjukhus, Skaraborgs sjukhus, Angereds Närsjukhus och Närhälsan i Boråsområdet.

Med egenmonitorering ges patienterna möjlighet till personcentrerad vård i hemmet och onödiga fysiska besök och inläggningar på vårdinrättningar kan undvikas, säger Gudrun Greim, delprojektledare och läkare på Närhälsan.

Egenmonitorering är en av regionstyrelsens prioriterade e-tjänster.

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom som rör utveckling av hälso- och sjukvården? Mejla ditt tips till vardskiftet@vgregion.se!

Publicerad:
Uppdaterad: