Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fjärrjustering av hörapparater ger patienterna större frihet

Publicerad: Uppdaterad:

Det nya närvårdscentrumet i Mariestad ska genom en satsning på ny teknik kunna ge snabbare, närmare och bättre vård. Habilitering & Hälsas projekt med fjärrjustering av hörapparater passar bra in i Västra Götalandsregionens modell för nära vård, vilket är anledningen till att audionommottagningen i Mariestad nu ingår i projektet och kan erbjuda fjärrjustering.

I Habilitering & Hälsas projekt ingår en forskningsstudie som ska undersöka effekterna av att komplettera fysiska besök med videomöten där fjärrjustering av hörapparater ingår. Maria Överström är patient hos audionommottagningen i Mariestad. Möjligheten att justera sina hörapparater på distans har inneburit stora fördelar för henne. 

- Jag tycker att det har fungerat väldigt bra, säger Maria.

- Jag kan ta ledigt från jobbet en kortare stund och sitta på min arbetsplats, eller jag kan vara hemma. Besöken blir av även om jag skulle vara sjuk och jag kan fortfarande få den hjälp jag behöver.

Patienten laddar ned en app

När hörapparaten ska fjärrjusteras kan patienterna befinna sig varsomhelst där det finns ett bra trådlöst nätverk. Fjärrjusteringen sker via en app i patientens mobiltelefon eller surfplatta.

Fjärrstyrningsvyn från mobilen.
Hur fjärrstyrning ser ut i mobiltelefonen.

 

- Patienten laddar ner en app i sin mobil eller padda, som länkas ihop med hörapparaten, berättar Anna Rhönnstad, audionom på audionommottagning Mariestad.

- Hörapparaten har vi kontakt med i vår programvara på mottagningen.

Maria loggar in i appen, medan audionomen sitter vid sin dator. De kan se varandra, samtidigt som audionomens programvara för hörapparatanpassning är ihopkopplad med Marias hörapparat så att justeringen kan utföras.

Lätt att lära sig

Maria har inte haft svårt att lära sig den nya tekniken för fjärrjustering.

- Jag tycker det har varit enkelt. Det är ju en ny teknik att lära sig, men jag tycker det har fungerat jättebra.

Patienterna som deltar i projektet genomgår alla sedvanliga steg i vårdprocessen, men kommer även att erbjudas videomöten mellan de fysiska besöken på audionommottagningen. Fjärrjusteringen är ett komplement till de fysiska mötena. Patienten och audionomen behöver fortfarande träffas för att utföra en del praktiska justeringar i början av utprovningen.

Audionomerna i Mariestad
Audionomerna Annika Jynnesjö och Anna Rhönnstad som arbetar med fjärrstyrning av hörapparater.
Fotograf: Habilitering och Hälsa

- Praktiska finjusteringar kan man inte göra på distans, säger Annika Jynnesjö.

- Man kanske behöver hjälpa till med att klippa en slang i lagom längd, eller byta en slang eller andra smådelar till hörapparaten. Ett audiogram måste också göras på mottagningen.

Maria fick sina två hörapparater tidigare i höstas och fick förmånen att vara med i Habilitering & Hälsas forskningsstudie kring fjärrjustering.

- Vid två tillfällen har vi justerat hörapparaterna via appen i mobiltelefonen. Det tar inte bort de fysiska besöken, men jag tycker det är ett otroligt bra komplement.

Många användningsområden

Eftersom fjärrjusteringen sker i samband med ett videosamtal, så kan audionomen visa Maria till exempel hur man anpassar längden på hörapparatens ljudslang eller hur man rengör en hörapparat. Anna Rhönnstad tror att man efter hand kommer att hitta fler användningsområden.

- Jag kan ju till exempel sätta en hörapparat på mitt eget öra och visa hur man gör. Om äldre människor som har svårt att ta sig hit inte kan hantera en app, så kanske deras barn kan hjälpa till. Kanske vårdpersonal på ett boende kan hjälpa patienten att ladda ner en app, istället för att han eller hon ska behöva ta sig till mottagningen.

Fler hörapparatanvändare får tillgång till fjärrstyrning under 2021

Fjärrjusteringsprojektet utökas under våren 2021. Tidigare har Habilitering & Hälsa undersökt upplevelserna hos vana hörapparatanvändare. Nu kommer man att undersöka även hur nya hörapparatanvändare upplever fjärrjustering under rehabiliteringen. I och med detta har projektet spridit sig i Västra Götalandsregionen och man har nu representanter från Mariestad, Vänersborg, Göteborg och Södra Älvsborgs Sjukhus.

Publicerad:
Uppdaterad: