Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Framtidens vårdinformationsmiljö växlar upp - nu startar designfasen

Publicerad: Uppdaterad:
En fullsatt sal med personer som lyssnar på två män på en föreläsningsscen.
Nästan 450 personer var på plats vid den gemensamma starten för designarbetet under 2020. Projektledare Erik Fernholm från VGR och hans kollega Julio Silva från Cerner berättade om hur designarbetet ska gå till.
Fotograf: Lena Löfgren

Den här veckan har närmare 300 medarbetare från hälso- och sjukvården tagit klivet in som verksamhetsexperter i programmet FVM (framtidens vårdinformationsmiljö). Uppdraget är att enas om gemensamma processer och enhetliga arbetssätt för olika områden i vården.

I tisdags samlades över 400 personer som ska göra jobbet med att designa standarprocesserna i det nya vårdinformationssystemet Millennium så att de passar vården i Västra Götaland. Målet är ökad standardisering, gemensamma arbetssätt och en enhetlig syn på hur Millennium ska användas i olika verksamheter. Här berättar några verksamhetsexperter om vad de ser kan bli bättre genom det här arbetet, och hur det känns att nu vara igång.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 8

  Nathalie Persson, undersköterska, och Annelie Ågren, barnmorska, Skaraborgs sjukhus. Ingår i arbetsström mödravård och obstetrik

  "Jag ser fram emot ett system som är användarvänligt, som sparar tid för mig rent administrativt och som är patientvänligt. Millennium kommer att underlätta arbetet. För patienterna blir det ökad delaktighet och tillgänglighet. Det är fortfarande väldigt abstrakt men jag tycker det ska bli spännande och det känns ansvarsfullt att vara med i arbetet", säger Annelie Ågren.

  "Vi som är undersköterskor använder bara Obstetrix, men jag ser ändå fram emot minskad dubbeldokumentation. Vi kommer att kunna hitta mer information själva, spara tid. Det blir mindre risk att missa något när vi bara har ett system", säger Nathalie Persson.

   

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 8

  Per Skoog, kärlkirurg SU. Ingår i arbetsström medicinsk dokumentation

  "Jag har sett system i Norge där allt är digitalt integrerat: labbprover, röntgenbilder och annat och där det var lätt att hitta. Idag är det ofta väldigt många klick för att hitta rätt information. Jag ser fram emot att snabbare kunna få fram den information jag behöver, och att dokumentera på ett smartare sätt".

   

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 8

  Annelie Lindberg utvecklingsledare, Jenny Sundewall, fysioterapeut och Ebba Hartelius, logoped, Habilitering & Hälsa. Ingår i arbetsström primärvård.

  " Jag hoppas att FVM bidra till förenklad samverkan inom VGR.  Idag ser vi inte alla bokningar som en patient har. För patienterna kan det bli tydligare planering och färre ”krockar”. Jag hoppas också att nya arbetssätt ska underlätta för föräldrarna till de barn som är våra patienter, deras möjlighet till delaktighet.", säger Jenny Sundewall.

  "Det finns många hinder idag, till exempel att det är fyra databaser för Melior som vi jobbar i och som har olika mallar och där dokumentationen görs på olika sätt. Det är svårt att hitta den information man behöver, mycket letande. Jag ser fram emot ett system som stödjer arbetet, inte stör det. Det känns jättebra att vi äntligen är igång!", säger Anneli Lindberg.

  "För egen del hoppas jag på enklare dokumentation. Det känns spännande att vi nu är igång, fortfarande lite oklart men förväntansfullt", säger Ebba Hartelius.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 8

  Jonas Thorén, läkare Närhälsan Kungstens vårdcentral. Ingår i arbetsströmmarna läkemedel och primärvård.

  "Jag ser fram emot förbättrad patientsäkerhet och ett snabbare och säkrare arbete. Ingen dubbeldokumentation till exempel för remisser när primärvården och sjukhusen har samma system. Det är ett viktigt och bra jobb som ska göras. Jag känner tillförsikt och ser fram emot detta. Det är många bra personer med i arbetet."

   

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 5 av 8

  Martin Berntsson, fysioterapeut, Carina Malmsten Carlsson, sjuksköterska, Carina Andersson, sjuksköterska och Jeanette Samuelsson, undersköterska, Sjukhusen i väster.

  "Jag ser fram emot att vården ska moderniseras, att vi ska lämna 90-talet. Det känns stort idag! Vi har hört talas om FVM länge men nu är vi äntligen igång på riktigt", säger Martin Berntsson.

  "Patienterna ska inte behöva återberätta sin historia och vad som hänt. Dag ser också att det blir ökad patientsäkerhet med ökad standardisering, att vi gör lika. Idag får patienter olika vård. Det känns som att vi är med om något stort nu", säger Carina Malmsten Carlsson.

  "Vi är väldigt många som är med i detta. Det märks att FVM är prioriterat", säger Jeanette Samuelsson och Carina Andersson.

   

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 6 av 8

  Peter Andersson Lind, psykiatrisjuksköterska NU-sjukvården. Ingår i arbetsström psykiatri.

  "FVM känns som ett väldigt stort projekt och det är lite svårt att få grepp om alltihop, men jag tycker att arbetet är jättebra. Jag jobbar ute i fält och ska ta beslut baserat på all information som finns kring patienten. Idag har jag inget enkelt sätt att få tag på den. Jag hoppas att ett gemensamt system ska underlätta för mig att göra mitt jobb. Jag ser också fram emot kopplingen till primärvården, som är viktig för att vi ska veta vad som händer med våra patienter och för att det inte ska bli till exempel några dubbelförskrivningar".

   

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 7 av 8

  Christiane Garnemark, läkare, och Ann-Louise Gustafsson, sjuksköterska Drottning Silvias barnsjukhus (SU). De har också ett regionalt uppdrag i redaktionen för läkemedelsdatabasen ePed. Ingår i arbetsström läkemedel.

  "Det är mycket vi se fram emot med FVM. Det är bra att många system går in i detta, inte minst administrativa system. Det är en fördel med en gemensam regional läkemedelslista, särskilt för de patienter som rör sig mellan flera sjukhus, eller sjukhus och primärvård. Det blir bättre samordning med samma system, och det ökar patientsäkerheten och förbättrar arbetsmiljön. Det känns jätteroligt att vi äntligen är gång! Vi har väntat länge på detta". 

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 8 av 8

  Daniel Olsén, konfigurationsanalytiker FVM, Rikard Bjuveus, sjuksköterska SÄS och Gunilla Pettersson, sjuksköterska, SÄS. Ingår i arbetsström akutsjukvård.

  "Jag ser fram emot att patienten ska slippa berätta sin historia när de kommer in till akutmottagningen. Det ska bli som folk redan tror att det är, att vi som jobbar på akuten vet vad som har hänt när patienterna kommer från vårdcentralen eller via ambulans. Nu slipper vi ta prover igen, eller fråga om historiken. Det ger ökad säkerhet och trygghet. Det känns jättespännande och lite hedrande att få vara med om det här", säger Gunilla.

  "Det är mycket som kommer att bli bättre. Ökad patientsäkerhet, att vi arbetar efter best practice och mer likartat enligt standardiseringen. Det känns stort att vi nu är igång, det är väldigt väldigt spännande och det kommer bli en intressant resa. Jag ser fram emot detta väldigt mycket", säger Rikard Bjuveus.

  "Det blir mindre letande efter uppgifter, mindre detektivarbete. Vi behöver inte leta efter om provsvar har kommit, eller om röntgensvar är tillgängliga. Det blir lätt att hitta rätt", säger Daniel.

"Ett utvecklingshjul som ska rulla länge"

Erik Fernholm är projektledare för projekt Standardisering och kliniskt innehåll som leder arbetet. Han hoppas att designarbetet blir starten på ett utvecklingshjul som rullar under många år. I Vårdpodden berättar om vad begreppet standardisering innebär, hur ett modernt verktyg som Millennium kan underlätta det kliniska arbetet bland annat genom minskad dubbeldokumentation.

Sju minuter med Erik Fernholm i Vårdpodden

Läs mer om framtidens vårdinformationsmiljö

Publicerad: