Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Innovationsplattformen gör idén till verklighet

Publicerad:
Lina och Magnus som medverkar i Vårdpodden

Med kompetens och 20 miljoner kronor kan Innovationsplattformen göra verklighet av de goda idéer som personalen inom hälso- och sjukvården har. I Vårdpodden berättas att utvecklingsprojekten får en egen innovationscoach som stödjer och lotsar idéer genom en ofta ganska snårig resa innan de kan införas i det dagliga arbetet.

En innovation kan vara en ny produkt men det kan också vara en ny organisation eller nya arbetssätt. Inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland finns det många som har goda idéer på hur arbetet skulle kunna göras bättre med hjälp av ny teknik eller nya arbetssätt. För att fånga upp och göra verklighet av idéerna finns Innovationsplattformen.

- När man driver innovation är det ofta komplexa frågor med ganska många aktörer, sjukvården, näringslivet och akademiska grupper. Vi hjälper till att reda ut projekten så att de håller och att man inte går fel utifrån lagar och regler, förklarar innovationschef Lina Strand Backman.

30-50 idéer per år

Varje år arbetar Innovationsplattformen med 30–50 idéer. Till sin hjälp har plattformen även Innovationsfonden med 20 miljoner kronor som hälso- och sjukvårdsstyrelsen avsätter varje år.

- Vi har också ett nätverk både bland företag och inom vården. Dessutom ett internt nätverk i form av inköp, VGR IT och andra kompetenser som behövs, berättar projektledare Magnus Kristiansson.

Alla som kontaktar Innovationsplattformen med en idé får en konsultation där man går igenom idéns möjligheter att förverkligas. Därifrån kopplas personen med idén ihop med personer med rätt kompetens för att utveckla idén.

Vad ska lösas

- I vår första genomgång tittar vi på behovet och vad som ska lösas. Det är vanligt att man har en lösning men inte har koll på vad som ska lösas, säger Magnus.

Innovationsplattformen har också bra koll på andra större utvecklingsprojekt inom vården. Vad som händer inom Framtidens vårdsinformationsmiljö, FVM, och allt som händer inom det som kallas Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland.

Hur stor möjlighet har då min idé att bli verklighet? Mycket sållas bort tidigt och det är bara några procent som breddinförs inom sjukvården.

Tio procent införs

- Vi har inte exakta siffror men generellt säger man att om det kommer in 500 idéer så försvinner 250. Efter att man vänt och vridit på de kvarvarande och kanske forskat på dem så blir det till slut ungefär tio procent som når ända fram till införande. Av dessa införs de flesta lokalt och några procent införs överallt, berättar Lina.

Har du en god idé kan du mejla till innovationsplattformen@vgregion.se eller besöka hemsidan https://www.vgregion.se/innovationsplattformen/.

Lyssna på avsnittet i Vårdpodden

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Mejla ditt tips till vardskiftet@vgregion.se!

Publicerad: