Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Patienterna med och utvecklar teknik i Färgelanda

Publicerad:
Irene Svenningsson och Sarah Samuelson medverkar i Vårdpodden.
Irene Svenningsson och Sarah Samuelson medverkar i Vårdpodden.
Fotograf: Kjell Foss

Vårdcentralen i Färgelanda är en så kallad testbädd för ny teknik inom vården. Genom samarbete med högskolan, kommunen och patienterna utvecklar personalen tillsammans med olika företag nya produkter och tjänster för framtiden.

Närhälsan i Färgelanda har fått EU-medel för att under tre år vara en testbädd för ny teknik. Tillsammans med företag, kommunen, högskolan och patienterna utvecklar personalen på vårdcentralen nya produkter och tjänster. Det handlar just nu om att göra en film för väntrummen om fallprevention, att minska risken för att ramla hemma, och om att utveckla en hälsoportal.

- Genom samarbetet mellan vårdcentralens personal, kommunen och patienterna får vi kunskap ur olika perspektiv, förklarar Irene Svenningsson som är projektledare.

Alla delaktiga

Alla personalgrupper på vårdcentralen är delaktiga. Drivkrafterna för vårdcentralen att lägga tid på att utveckla ny teknik är flera. En tredjedel av invånarna i Färgelanda är idag över 65 år och den andelen kommer att öka.

- Det startade med en ”måstekänsla”, att vi behöver ta hjälp av ny teknik för att räcka till framöver. Men det handlar också om att ge en bättre vård och att skapa en bättre arbetsmiljö, berättar Sarah Samuelson, sjuksköterska på vårdcentralen och doktorand som ska följa och utvärdera projektet.

Irene och Sarah menar att en annan viktig del är att man pratar gott om vårdcentralen, att man är framåt och vill förbättra vården.

- Patienterna är positiva och vi ser att det blivit lite lättare att rekrytera personal, säger Sarah.

- Vi behöver också få fler listade patienter, säger Irene.

Vad behövs?

Initiativ till vad som ska utvecklas kan tas både av företagen och av personalen. Företagen kan ha något de vill prova eller vidareutveckla inom primärvården. Samtidigt menar Irene att det är viktigt att personalen funderar på vad de ser behövs inom vården och utifrån det tar kontakt med ett företag.

- Det handlar om att ta tillvara den kunskap som personalen besitter i primärvården. Det är stimulerande att vara med och utveckla och att växa i sin profession, förklarar Irene Svenningsson.

Med hjälp av EU-medel har man kunnat ta in extra personal för att täcka upp. Men att arbeta med utveckling parallellt med ordinarie verksamhet är tungt emellanåt när kollegor är borta på grund av att de är sjuka eller har semester samtidigt som andra kollegor ägnar tid åt utveckling.

Utmaningar

- Den svåra utmaningen är att orka hela tiden och hålla motivationen uppe. Det kan vara svårt att räcka till ibland men vi känner att detta är något vi måste göra och att det är en investering som vi får igen i framtiden, säger Sarah Samuelson.

Just nu pågår patientintervjuer med frågor om hur de ser på ny teknik, hur de använder ny teknik och hur de ser på att tekniken kommer in allt mer i vården.

Lyssna på hela samtalet i Vårdpodden

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Mejla ditt tips till vardskiftet@vgregion.se!

Publicerad: