Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Millennium tar form - tre veckor med validering av färdig design

Publicerad: Uppdaterad:
Illustration av två figurer som står på kartan över Västra Götaland och bygger ett högt torn tillsammans.

Tre intensiva veckor med validering av arbetsflöden i Millennium är nyligen avslutade. Totalt deltog ungefär 400 personer i runt 280 sessioner, varav drygt hälften var verksamhetsexperter. Det innebär att en stor del av det designarbete som påbörjades våren 2020 nu är klart och att testfasen kan påbörjas.

Future state validation, FSV, är den aktivitet där färdig design av funktioner och arbetsflöden i Millennium ska godkännas av de som varit med i arbetet, så att man säkerställer att resultatet blev som tänkt. Under FSV veckorna 35–37 valideras design som gjorts under våren 2021 för den version av Millennium som kommer att användas i den första etappen av införandet i Västra Götaland.

Stort arbete som börjar ge resultat

- Alla inblandade vet att det varit ett oerhört omfattande arbete under 2020–2021, och som av olika skäl tagit längre tid än först tänkt, säger Erik Fernholm som är projektledare för det kliniska innehållet i designen av Millennium. Därför känns det väldigt roligt att vi nu kommit så här långt och att vi börjar se hur olika delar hänger ihop.

- Sen ska man ändå ha med sig att det som hittills gjorts är designen inför etapp ett som blir en första version av Millennium. Arbetet fortsätter sedan inför etapp två och tre, säger Erik Fernholm.

Det var första gången som de båda designprojekten Soki (standardisering och gemensamma processer) och Sidu (standardisering och innehåll diagnostik och utredning) tillsammans validerade arbetsflöden i Millennium. Nästa fas i programmet FVM blir att testa den validerade designen vilket inleds senare i höst. Arbetet leds av projektet FVM Test, med stöd av Soki och Sidu.

Fler FSV-veckor för fortsatt design

Dessutom planeras fler FSV för kvarvarande design, bland annat funktionalitet för läkare och sjuksköterskor vid specialistmottagningar på sjukhus (vecka 39), laboratoriediagnostik, intensivvård och de kommunala optionerna för elevhälsa och Millennium som journalsystem – allt i början av 2022.

Inom kort kommer en nyhet här på Vårdskiftet om hur det gick med valideringen av funktionalitet inom option 1, informationsutbyte mellan vårdgivare, som görs inom arbetsström primärvård. Därefter kommer en ytterligare en nyhet om FSV, då med exempel på hur logopeder arbetat för att ta fram gemensamma lösningar.

Nyfiken på hur Millennium ser ut inifrån? Med start i slutet av oktober blir det en serie webbinarier med exempel på arbetsflöden, hur systemet är uppbyggt och vad det innebär i form av nya arbetssätt för olika verksamheter. Webbinarierna vänder sig inledningsvis till chefer i hälso- och sjukvården och kommunal verksamhet som berörs av FVM, men kommer därefter att vara tillgängliga för alla intresserade att titta på i efterhand.

Fler nyheter om valideringsveckorna

Säkrare informationsutbyte när nya lösningar för samverkan tar form
Gemensamma mallar för dokumentation ska underlätta för logopeder

Läs mer

Sida om designarbetet under 2020-2021

Publicerad:
Uppdaterad: