Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vårdpodden: "Standardisering ska ge en mer jämlik vård"

Publicerad:
Porträttbilder av två kvinnor i 60-årsåldern.
Ann-Sofi Lodin och Helena Söderbäck

“Standardisering låter som ett mörkt moln och ett hot men man behöver se på möjligheterna. Det handlar mycket om att säkerställa en jämlik vård genom att arbeta på ett mer likartat sätt”, säger Ann-Sofi Lodin, Västra Götalandsregionens regiondirektör, i ett samtal om bland annat standardisering inom ramen för Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM).

Effekthemtagning genom tidsbesparande arbetssätt. Standardisering som stöd för medarbetare. Extern drift, molntjänster och IT-lagstiftning som inte hänger med i tiden. I samband med det stora förändringsarbetet som FVM innebär får olika begrepp fäste - men vad betyder orden egentligen?  

I Vårdpoddens novemberavsnitt fördjupar sig Ann-Sofi Lodin och Helena Söderbäck, tillförordnad vd för VästKom, i några av de frågor och begrepp som togs upp under det regionala mötet Ledarforum FVM i mitten av oktober. 

- Vi måste pusha och modernisera lagstiftningen för att hänga med i utvecklingen, säger Ann-Sofi Lodin utifrån ett resonemang om IT-lagstiftning och patienternas integritet när användandet av molntjänster ökar. 

Omedelbara effekter

Ann-Sofi Lodin och Helena Söderbäck diskuterar också när effekterna av de investeringar som nu görs kommer kunna hämtas hem. De är överens om att patient- och medarbetarnyttor kommer att märkas omedelbart när Millennium införs även om kostnaderna blir klart högre jämfört med dagens system.  

- Vi hoppas att införandet av Millennium ska ge en ökad tillgänglighet så att vi kan få mer vård för pengarna. Det blir många nyttor på många ställen och det kommer att ge stora effekter, säger Helena Söderbäck. 

Vårdpodden: Standardisering ska ge en mer jämlik vård

Vårdpodden  

Vårdpodden handlar om de stora förändringar som genomförs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland, och vad de innebär för medarbetare i Västra Götalandsregionen, hos privata vårdgivare och i kommunerna. Fokus är främst ämnen med koppling till programmet FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö.

Publicerad: