Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Över 50 000 ska utbildas i FVM

Utbildning pågår
Fotograf: Lovisa Dombrowe

Under hösten börjar information och utbildningar om Framtidens vårdinformationsmiljö. Alla 48 000 anställda inom vården i Västra Götalandsregionen, privata vårdgivare och vårdanställda i kommunerna i Västra Götaland ska få en kortare eller längre utbildning.

Victoria Mohlén är projektledare för utbildning inom FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö. Hon och hennes kollegor har en massiv utbildningsinsats framför sig.

- Det handlar om ett förberedande arbete att ta till sig olika möjligheter att arbeta digitalt, att förbereda sina verksamheter för ändrade arbetssätt och framöver systemkunskap för att hantera IT-systemet Millennium, förklarar Viktoria Mohlén.

Svårast lära nya arbetssätt

FVM består främst av fyra delar; standardisering av termer och begrepp, gemensam informationsplattform, IT-systemet Millennium och nya arbetssätt. Hon berättar att det svåraste är inte att lära sig Millennium utan att tänka om och lära sig nya sätt att arbeta och lämna det gamla bakom sig. Millennium, menar hon, är ett intuitivt system med en bra överblick och lätt att hitta det man söker.

Alla kommer att få genomgå någon form av utbildning. Det avgörs mycket av vilken bredd man har i sina vardagliga arbetsuppgifter, förklarar Victoria.

Alla ska utbildas

- Hur omfattande utbildningen blir beror på vilken roll man har, vilka arbetsuppgifter man har. Några kommer att klara sig med några timmars utbildning medan andra kommer att sitta på skolbänken ett par dagar kompletterat med egenstudier. Det kommer också att finnas en testmiljö där anställda inom vården kommer att kunna testa systemet med fiktiva patienter.

En mycket viktig grupp i hela implementeringen av Framtidens vårdinformationsmiljö är alla chefer.

- Cheferna måste vara med på tåget. Det är cheferna som kommer att bära arbetet med att genomföra förändringarna med nya arbetssätt, som vi designar IT-stödet utefter. Cheferna måste också möjliggöra för medarbetarna att gå ifrån för utbildningar, säger Victoria Mohlén, projektledare för utbildning inom FVM.

Lyssna på avsnittet med Victoria Mohlén i Vårdpodden

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-09-30 14:29