Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bästa kunskap för en mer jämlik vård

Genom ett nationellt samarbete och regional samordning kommer alla vårdgivare att kunna ge alla patienter samma goda vård. En jämlik vård som alltid ges utifrån bästa tänkbara kunskap. Det är målet för den nya kunskapsorganisationen som nu växer fram i Västra Götaland.

Idag läggs mycket resurser på regionala och lokala vårdprogram. Det gör att patienter får olika behandling beroende på var de söker vård.

- Genom ett nationellt samarbete och regional samordning av alla aktörer kan vi skapa en jämlik vård. Alla ska få behandling utifrån bästa tänkbara kunskap, förklarar Lars Rex som är regional samordnare för den nya kunskapsorganisationen i Västra Götaland.

Nationella kunskapsstöd

Med hjälp av nationellt kunskapsstöd kan resurser sparas regionalt och lokalt. Arbetet blir mycket effektivare och vårdprogram kan implementeras mycket snabbare.

- Men det handlar inte bara om mer lättillgängliga kunskapsstöd. Vi kommer även att få mer lättillgängliga utfallsdata och en lokal verksamhetsutveckling på ett bättre och effektivare sätt, förklarar Lars Rex.

Kunskapsorganisationen kommer att vara ett lärande system. En klinik som ligger långt fram ska ge kunskap till den regionala och sedan den nationella nivån så att hela landets kliniker får del av effektivare vårdprogram.

Regeringen satsar

Cancerområdet har i flera år arbetat med standardiserade vårdprogram. Inom den nya kunskapsorganisationen har från börjat tittat på området framgångsfaktorer. En skillnad är att cancerområdet haft statliga pengar.

- Nu har regeringen tagit beslut om att stödja även övriga områden. Regionerna får i år 100 miljoner, nästa år 300 miljoner och år 2021 500 miljoner kronor för att utveckla kunskapsorganisationens arbete, säger Lars Rex.

Det nationella samarbetet och regionala samordningen kommer att förenkla för alla anställda i vården. Lars jämför med läkemedelssidan som under en tid arbetat föredömligt med enkla kunskapsunderlag och prioriteringar.

Lång resa

Nästan all förändring inom vården som nu sker är beroende av varann vilket kommer att ge stora fördelar på sikt.

- Vi har börjat en resa som kommer att ta lång tid innan allt är klart. Men med hjälp av den nya vårdinformationsmiljön kommer vi att ta detta långt. Så självklart har vi ett nära samarbete med det arbetet, säger Lars Rex, regional samordnare för nya kunskapsorganisationen.

Vårdpodden - Bästa kunskap för mer jämlik vård

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-09-13 08:36