Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Flera hundra experter ska nu designa Millennium

Vårdpooden

Just nu rekryteras flera hundra experter för att designa det nya IT-systemet Millennium. Målet är att alla arbetar på samma sätt i de områden där de har samma ansvarsområden. Det som kan göras lika ska göras lika, förklarar Erik Fernholm.

- En specialitet som har samma processer ska ha samma systemstöd.

Erik Fernholm är projektledare för standardisering och kliniskt innehåll i programmet Framtidens vårdinformationsmiljö, FVM. Han berättar att han möter en oro för att standardiseringen innebär att utformandet av nya arbetssätt och processer medför en lösning av typen ”one size fits all”.  

- Men det är inte det som är tanken. Utan det vi eftersträvar är att där dokumentation kan göras på samma sätt – så ska den göras på samma sätt. Då kan vi följa upp enklare och slipper dubbeldokumentation, förklarar Erik.

Anpassa modellen

Den amerikanska leverantören lämnar en modell som är utformad utifrån amerikanska förhållanden.  Därför behövs nu flera hundra experter som ska anpassa modellen utifrån våra förhållanden i Västra Götaland.

- För att få till detta behöver vi en regional representation av flera hundra verksamhetsexperter. Med experter menas ämnesexperter som är väldigt duktiga på sin specialitet och som är duktiga på processerna på sin mottagning eller avdelning. Det ska vara personer som bär verksamheten. De får gärna vara glada i förändringsarbete och kunna se nya möjligheter att förbättra verksamheten, säger Erik Fernholm.

Designa 2020

Rekryteringen av experterna sker nu i höst och under nästa år, 2020, kommer själva designarbetet att göras. Med duktiga representanter ska systemet Millennium bli ett så bra systemstöd som möjligt vid införandet. Men allt kommer inte att vara klart en gång för alla vid införandet.

- Vill vi få igång ett utvecklingshjul som snurrar på i all oändlighet, säger Erik.

Han har förståelse för att man inte kan göra allt på en gång.

- Med det nya systemet kommer vi att kunna göra saker smartare, bättre och effektivare – men att både börja arbeta med ett helt nytt system och helt nya sätt att göra saker kanske blir för besvärligt.  Det får nog bli någon form av flerstegsraket, säger Erik Fernholm.

Nya arbetssätt

Ett nytt arbetssätt med Millennium är att läkaren inte kommer att kunna diktera lika mycket utan måste dokumentera medan patienten är i rummet. Det beror på det förbättrade beslutsstödet.

- Som läkare måste jag dokumentera direkt annars blir det sekreteraren som får upp ett pop-up-fönster med en text som exempelvis kan vara ”har du tänkt på att detta kan vara en propp i benet”.

Att i så stor utsträckning som möjligt ha standardiserade processer och dokumentation blir gör att arbetsmiljön inom vården blir bättre.

- Vi slipper ägna tid åt att leta information om patienten. Med Millennium har vi den direkt och systemet hämtar informationen från samma ställe. Det gör också att patienten slipper vara budbärare för information om mediciner och tidigare behandlingar, berättar Erik Fernholm.

Alla ska med 

Alla regionens sjukhus och alla vårdcentraler, både Närhälsans och de privata, måste införa Millennium. Det finns ett politiskt beslut på att om de inte inför Millennium får de inte bedriva primärvård inom vårdvalet. Kommunerna däremot har ett val. De kan låta bli att införa Millennium, införa delar eller vara med fullt ut. För kommunerna är det en kostnadsfråga.

Lyssna på Erik Fernholm i Vårdpodden

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-10-25 06:04