Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Internetbehandling mot sömnlöshet

Genom 1177 Vårdguidens e-tjänst Stöd och behandling kan KBT ges till patienter som lider av depression, ångest, paniksyndrom, sömnbesvär och stress. ePsykiatrin inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder nu en ny internetbehandling mot sömnlöshet.

Fördelen med att få behandling via internet gör att patienten kan få tillgång till behandlingen var och när det passar patienten bäst. Men behandlingen kräver att patienten är aktiv och motiverad.

- Om man får hjälp med sin sömnproblematik kan även andra besvär bli bättre, såsom depression eller ångest. Det är vanligt med insomni bland patienterna i psykiatrin så vi har anpassat behandlingen för att passa målgruppen, säger Mikael Mide, leg. psykolog och projektledare inom ePsykiatrin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det blir sjukhusets första internetbaserade behandling för bred implementering. Det unika är att internetbehandlingen riktar sig till patienter inom psykiatrin som på grund av sin sjukdom kan ha svårare att ta till sig behandling.

Innehållet i behandlingen bygger på beprövade KBT-metoder och i utvecklingsarbetet har man tagit hjälp av brukare från patientföreningen NSPHiG, Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg. Det färdiga resultatet liknar att träffa en psykolog. Via text, film och annat pedagogiskt innehåll får patienten information om sömnproblem och viktiga beteendeförändringar samt praktiska övningar med instruktioner. Dessutom ingår kontinuerlig kontakt med en psykolog som svarar på frågor, förklarar och stöttar.

Läs mer om nyheten på SU:s hemsida

Läs mer om Stöd och behandling via nätet på Vårdgivarwebben

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-02-12 13:30