Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kontinuitet – bra för patienterna och arbetsmiljön

Kontinuitet i vården, det vill säga att patienterna i första hand träffar samma läkare på vårdcentralen, är bra för alla. Det ger en bättre kvalitet och trygghet för patienterna. Det ger också en bättre arbetsmiljö med ett tydligare och avgränsat uppdrag för läkarna.

Christer Andersson är verksamhetschef på Bergsjöns vårdcentral, en av Västra Götalands största vårdcentraler om man räknar antalet listade patienter. Christer menar att kontinuitet bara ger fördelar.

- Vi har arbetat med kontinuitet för våra patienter sedan 2009. Det gör att vi snabbare kan komma fram till rätt diagnos och behandling. Det är också en stor trygghet för våra patienter.

Sammanlagt är det 18 läkare anställda på Bergsjöns vårdcentral. Varje specialist i allmänmedicin har ansvar för 1,500 personer. Läkare under utbildning har färre.

- Det gör att varje läkare har ett avgränsat uppdrag vilket är bra för arbetsmiljön. Det är också ett bra argument när vi ska rekrytera ny personal, förklarar Christer Andersson.

För att få systemet att fungera har man på vårdcentralen tagit hjälp av ett elektroniskt system som håller reda på vilken läkare som ansvarar för vilka patienter. Är inte läkaren på plats i samband med ett akutbesök styrs patienten till den läkare som har kortast väntetid just då.

- Systemet bygger på en solidaritet i läkargruppen, att vi hjälps åt att ta emot varandras patienter om någon inte är på plats, säger Christer.

Hur svårt är det då att införa systemet och kunna erbjuda patienterna en kontinuitet?

- Det viktigaste är att hela personalgruppen är med. Att man sätter sig ner och kommer överens om hur man ska gå tillväga och hur man löser det gemensamma, exempelvis akutpatienter. Sedan är det bara att införa det, säger Christer Andersson.

Han menar att man åtminstone bör göra ett försök och att man gör det fullt ut för att lyckas.

Lyssna på intervjun med Christer Andersson i filmen: 

Senast uppdaterad: 2019-09-02 16:35