Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kvaliteten ska styra vårdens utveckling

Karin Möller medverkar i Vårdpodden.
Fotograf: Kjell Foss/Johan Byström

Genom att arbeta med förbättringar av kvaliteten skapar vi bättre kliniska resultat och en bättre patientupplevelse. Vi gör det dessutom till en lägre kostnad. Det säger regionchefläkare Karin Möller i senaste avsnittet av Vårdpodden.

- Vi har goda resultat när det gäller medicinsk kvalitet men det finns en oönskad variation där vi kanske har ett genomsnittligt bra resultat men vi vill ha ett väldigt bra resultat överallt, förklarar Karin Möller.

Genom att minska variationen och lyckas ge patienterna en vård av hög kvalitet överallt skapar vi en jämlik vård. Vägen till bättre resultat är att utveckla ett lärande system inom hälso- och sjukvården.

- För att få till ett lärande system behövs några olika komponenter. Vi behöver den professionella kunskapen. Vi behöver tillgång till kunskapsstöd så vi alltid ger vård utifrån bästa tillgängliga kunskap. Vi behöver även förbättringskunskap, det vill säga kunskap om hur man förbättrar och utvecklar. Och vi behöver ta tillvara patientens kunskap på ett bättre sätt så att vi bygger vården utifrån patientens behov, säger Karin Möller.

Det räcker inte med att utveckla vården. Vi måste också vara en attraktiv arbetsgivare som kan locka anställda framöver när konkurrensen ökar.

- Jag ser en nära koppling mellan kvalitetsdriven verksamhetsutveckling och en förbättrad arbetsmiljön. Att följa upp och se när arbetsinsatser ger resultat för patienter är positivt. Det är viktigt att känna att man kan påverka och göra skillnad, menar Karin.  

När blir då införandet av ett system där kvaliteten styr vårdens utveckling klart?

- Vi blir aldrig klara. Vi kommer att ha sjösatt en infrastruktur för att arbeta med förbättringar men vi måste hela tiden utveckla oss. Om vi inte utvecklas så avvecklar vi oss. Att arbeta med kvalitet som strategi ska snarare ses som en start på ett nytt sätt att arbeta, säger Karin Möller.

Lyssna på hela samtalet med Karin Möller i Vårdpodden.

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-05-10 10:19