Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Med FVM kan allt bokas med ett knapptryck

Med det nya systemet för vårdinformation kommer vi att kunna boka provtagning, röntgen och tid för återbesök med ett enda knapptryck. Systemet innebär en modern miljö även för framtiden berättar Ragnar Lindblad.

Det nya journalsystemet Millenium, som är mycket mer än bara ett journalsystem, kommer enligt Ragnar Lindblad, programägare för Framtidens vårdinformationsmiljö, att skapa en bra arbetsmiljö samtidigt som det erbjuder en god och jämlik vård med hög kvalitet för patienterna. Systemet ger bättre möjligheter för politiker och chefer att kunna följa upp och planera vården samt bättre möjligheter för forskare att omvandla informationen i systemet till ny kunskap.

Lagstiftningen ett problem

Ja förväntningarna på den nya vårdinformationsmiljön är stora men det finns problem att lösa på vägen.

- Den lagstiftning vi har idag, speciellt patientdatalagen, är väldigt organisatorisk. Den skyddar information mellan organisatoriska enheter snarare än att vara fokuserad på individen, berättar Ragnar Lindblad.

Även amerikansk lagstiftning ställer till det när det gäller patientinformation om servrarna finns i USA. Men det är inte bara ett problem för vården i Västra Götaland utan ett europeiskt problem, menar Ragnar.

- Det ingår i programmets arbete att titta över tillämpningen av befintlig lagstiftning och att påverka våra lagstiftare. Men vi har idéer för hur vi ska lösa det och vår egen VGR IT kommer att stå för driften för vår patientinformation.

Införs över en natt

Den nya vårdinformationsmiljön kommer att införas över en natt. Den 13 april 2021 kommer de anställda inom vården i Södra Älvsborg till arbetet med ett helt nytt system. Då är det sjukhuset, primärvården, privata vårdgivare och kommunerna i området som samtidigt byter miljö. I mars 2022 byter det västra området med SU och omkringliggande vårdenheter och i november samma år det norra området kring NÄL och det östra kring Skaraborgs sjukhus.

- Inför bytet kommer det att finnas utbildningar i systemet och i de nya arbetssätten som det medför. Det kommer att finnas mycket stöd på plats. Det kommer att gå bra, vår leverantör av systemet har gjort detta tidigare, förklarar Ragnar.

Största fördelarna

Han menar att man måste räkna med att produktionen går ner något i samband med införandet, med risk för något längre väntetider som följd för patienterna.

- Men det kommer att bli en kort period och snart efter kommer vi att märka de positiva effekterna.

De största fördelarna med det nya systemet är enligt Ragnar:

- En kvalitetssäkrad information och ingen dubbeldokumentation. Att systemet ger mig den information som berör mig här och nu och ett mer avancerat beslutsstöd än idag. Vårdprogrammen kommer att finnas inbakade i systemet. Det gör att systemet kommer att tala om att nu ska du ordinera de här proverna, den här röntgen och beställa ett nytt återbesök om så här lång tid. Vill du göra det så trycker du på en knapp så skapas alla ordinationerna och bokningarna, berättar Ragnar.

- En annan viktig fördel är en bättre arbetsmiljö, att systemet kommer att frigöra tid för personalen så att man hinner ta pausar och raster, berättar Ragnar Lindblad i nionde avsnittet av Vårdpodden.

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-09-10 11:00