Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

NU-sjukvårdens logopeder först ut med digitala sjukhusbesök

Nu kan alla mottagningsverksamheter i Västra Götalandsregionen erbjuda patienter digitala vårdmöten genom appen Mitt vårdmöte. Logopedimottagningen i NU-sjukvården är första specialistmottagning som börjar erbjuda tjänsten.

– Vi gillar att testa nya möjligheter, säger Anna Åberg, chef för NU-sjukvårdens logopedimottagning. Vi prövar oss fram, men kan redan nu se att många av våra behandlingar mycket väl kan göras utan att patienten behöver resa till sjukhuset.

Petra Martikainen är logoped och har hittills goda erfarenheter av att möta patienter genom appen.

– Jag hade en patient som hade svårt att komma loss från jobbet för en röstbehandling på NÄL, säger Petra. Då föreslog jag Mitt vårdmöte, och patienten fick sin behandling på sin arbetsplats. Det fungerade utmärkt, både för mig och för patienten.

– Att patienten sitter med en iPad eller telefon framför sig i stället för på mitt rum gör egentligen väldigt liten skillnad, fortsätter Petra. Ljudkvaliteten, som är viktig för oss logopeder, är absolut tillräckligt bra. Jag hoppas det här blir ett standarderbjudande för de patienter och de behandlingar som är lämpliga för ett digitalt vårdmöte.

Patienter förväntar sig digitala möjligheter

– Som privatpersoner är vi vana vid att kunna göra allt fler ärenden digitalt, säger Niklas Claesson, kommunikationschef i NU-sjukvården och regional projektägare för Mitt vårdmöte. Våra patienter förväntar sig allt mer att vi erbjuder digitala vårdmöten. Det är ett viktigt steg på vägen mot en mer effektiv, tillgänglig och nära vård.

Goda erfarenheter av videomöten

Videomöten är egentligen inte något nytt i NU-sjukvården och Västra Götalandsregionen. Sedan 2017 finns Närhälsan Online som erbjuder digitala primärvårdsbesök och Västra Götalandsregionen erbjuder hälsorådgivning via Hälsocoach Online. I NU-sjukvården har vårdplaneringsenheten arbetat med videomöten över Skype sedan länge.

– När vi har vårdplaneringsmöten tillsammans med kommunen, primärvården och patienten är Skype förstahandsvalet, säger Maria Skön, chef för NU-sjukvårdens vårdplaneringsenhet. En av många fördelar är att närstående som bor i andra delar av landet kan ges möjlighet att vara delaktiga i mötet.

– Idag genomförs 98 procent av våra vårdplaneringsmöten och SIP-möten (samordnad individuell plan) med Skype, säger Maria Skön.

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-05-06 09:17