Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Patienter ska förstå vart de ska!

Avdelningar och mottagningar inom sjukvården med samma verksamhet kan ha helt olika namn. Det kan göra det svårt för patienter och anhöriga att hitta rätt i vården. Det regionala namnstandardprojektet ska göra att samma saker heter samma.

En verksamhet kan heta fysioterapi på ett ställe och sjukgymnastik på ett annat. Ett annat exempel är när det står kirurgavdelning trots att det arbetar fler yrkesgrupper än kirurger där. Det standardiserade namnet blir därför kirurgiavdelning.

- Det kan vara förvirrande när man söker vård. Invånarna ska förstå vad mottagningar och avdelningar är för något. Då måste vi ha samma namn på samma sak överallt, säger Stig Wejstål, objektsamordnare i det regionala namnstandardprojektet.

I arbetet med att standardisera namn inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen har projektet dels tittat på nationell praxis, dels lyssnat på sektorsråd och personal vad de kallar olika saker.

Viktigt för vårdsystem

Standardiserade namn är inte bara viktiga för invånarna utan även för våra vårdsystem. När det nya systemet Millenium införs måste namnen vara standardiserade.

- Om det sker en förändring av en enhet kan det medföra mycket administration att ändra manuellt på flera olika ställen. Det ska räcka med att ändra på ett ställe så ska det ge genomslag överallt, förklarar Stig Wejstål.

Under vården 2019 ska alla namn ha standardiserats i KIV, databasen som blir en master till alla system då det gäller namn på enheter, adresser med mera. Men vi får vänta ytterligare några år till dess att Millenium är infört innan vi kan se en automatisering av synkningen i alla system.

- Alla sjukvårdsförvaltningar inom Västra Götalandsregionen har varit med i arbetet med namnstandardiseringen. Men de privata vårdgivarna har inte ingått så där kan vi få se olika namn på avdelningar och mottagningar även framöver, berättar Stig Wejstål.

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-02-19 15:31