Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Premiär för Vårdpodden den 1 mars

Den 1 mars sänds primäravsnittet av Vårdpodden. Här diskuteras de stora förändringar som sker inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. I första avsnittet berättar programchef Jan Eriksson bland annat att omställningen av hälso- och sjukvården innebär att alla som arbetar inom vården kommer att beröras.

- Vi måste ställa om hur vi arbetar i hälso- och sjukvården för att bättre klara invånarnas behov och förväntningar men också för att klara både kompetensförsörjningen och vår ekonomi, berättar Jan Eriksson i premiäravsnittet.

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland är indelat i fem olika program. Samtidigt kommer det nya kärnsystemet för vårdinformation att införas. Det är omfattande förändringar och i Vårdpodden diskuteras både vad som ska göras och hur det påverkar anställda inom hälso- och sjukvården.

- Förändringarna kommer att pågå löpande och det finns inget slutdatum men intensivast blir arbetet med omställningen det de närmaste åren, förklarar Jan Eriksson.

Alla anställda inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland kommer att beröras på ett eller annat sätt. Det handlar om förändrade arbetssätt, exempelvis genom att patienter i större utsträckning ska få vård i hemmet. Men också att många kommer att få nya kollegor när nya typer av arbetssätt skapas och att det blir fler möten mellan anställda på sjukhus, i primärvården och i den kommunala vården.

Jan Eriksson tror inte att förändringen av arbetssätt kommer att medföra att arbetsbelastningen ökar för anställda inom vården, snarare tvärtom.

- Inte när det gäller Omställningens olika delar men däremot blir det sannolikt en puckel i samband med att det nya kärnsystemet, Millenium, införs. Å andra sidan kommer systemet att nästan omgående ge lättnader i det dagliga arbetet, förklarar Jan Eriksson.

Just arbetsmiljön står i fokus för alla de förändringar som kommer att pågå de kommande åren.

- Ett av Omställningen och FVM:s viktigaste syften är att kunna möta patienternas behov och samtidigt förbättra arbetsmiljön, säger Jan Eriksson.

Länk till premiäravsnittet

Senast uppdaterad: 2019-03-01 12:41