Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Resursbank med intresserade löste tillsättningarna

Vårdpersonal tittar på skärm
Fotograf: Paul Björkman

Många personer behöver delta i olika råd och team inom den nya regionala kunskapsorganisationen. Det regionala primärvårdsrådet tröttnade på att jaga folk. Istället vände man på kuttingen och byggde upp en bank med personer som visat intresse. Nu är det lättare att rekrytera.

En ny kunskapsorganisation inom hälso- och sjukvården håller på att byggas upp nationellt, regionalt och lokalt. Den består av 24 nationella programområden och speglas regionalt med motsvarande regionala programområden. Vidare ska varje regionalt programområde skapa ett antal regionala processteam och därefter skapas lokala processteam. I alla dessa grupper ska det finnas representanter.

Primärvården skiljer sig från de mer diagnosspecifika programområdena. Primärvårdens frågor kan sägas ingå i alla programområden. Det har gjort att det Regionala primärvårdsrådet behöver medverka i många team och processer och har fått lägga ner ett oerhört arbete på att jaga personer som vill ställa upp på det extraarbete som det innebär att ingå i ett regionalt processteam eller nationell arbetsgrupp.

- Det blev ohållbart. Så istället vände vi på kuttingen, så att säga, berättar Maria Larsson, vice ordförande i det Regionala primärvårdsrådet.

Istället för att vända sig direkt till tänkbara kandidater vände sig primärvårdsrådet till de olika verksamheterna, både offentliga och privata. De fick i uppdrag att ta fram namn som kunde tänka sig att ingå i kunskapsorganisationen. Av dessa namn byggde man upp en liten bank med intresserade.

- Vi har nu cirka 80 namn på personer som visat intresse. Närhälsan var snabba på att få fram namn och nu har även de privata vårdgivarna lämnat ungefär lika många namn, säger Maria Larsson.

Den 29 maj samlades 42 av de cirka 80 som är intresserade. De fick en genomgång av den nya kunskapsorganisationen, om vad uppdragen innebär och reglerna för ersättning med mera.

- När vi sedan tog upp uppdrag som vi behövde besätta var det många som räckte upp handen och ville medverka. Detta ger oss i primärvårdsrådet tid att arbeta med sakfrågor istället för att jaga folk som eventuellt kan vara intresserade, berättar Maria Larsson.

Att medverka i de olika programområdena och processteamen är viktigt för primärvården. Genom att medverka kan man påverka utformningen av nya arbetssätt med mera.

- Om vi inte finns med är det risk att det beslutas om saker som inte går att implementera. Därför är det viktigt att vår kunskap om förhållandena inom primärvården kommer fram tidigt och kan styra utformningen, förklarar Maria Larsson, vice ordförande i det Regionala primärvårdsrådet.

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-07-17 13:27