Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Satsning ska modernisera 1177

Läsplatta med 1177 Vårdguidens tjänster.

Det ska vara enkelt att nå hälso- och sjukvården digitalt. Därför satsar regeringen 33 miljoner kronor i år och ytterligare medel kommande år för att utveckla och modernisera första linjens digitala vård, 1177 Vårdguiden.

Regeringen gör satsningen för att stötta regionerna och SKL så att väntetiderna för patienterna att nå vården kortas. Genom digitala lösningar kan vården bli mer tillgänglig och komma närmare invånarna.

- Våra invånare efterfrågar digitala tjänster. Vi har tagit beslut om att 1177 Vårdguidens tjänster ska vara vägen in i vården och för att kunna uppnå det måste 1177 utvecklas och moderniseras, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Ann menar att SKL och Inera (som driver 1177 Vårdguiden) har en viktig uppgift i att standardisera och bygga infrastruktur så att allt kan fungera i sin helhet.

- Invånarna ska enkelt kunna komma i kontakt med oss digitalt och ta del av hela vårt vårdutbud som de har behov av. Det kan vara råd om egenvård, chatt, telefonkontakt, digitala eller fysiska besök, säger Ann.

Viktigt verktyg

Hon ser digitaliseringen som ett viktigt verktyg för vården att utveckla sin verksamhet.

SKL har ansökt om medel för att utvecklingen även ska ge förutsättningar för bättre informationsflöden mellan vårdens olika delar. Nya koncept för webbtidsbokning och provtagning i hemmet är exempel på andra funktioner som ska utvecklas.

Satsningen är en viktig del i regeringens och SKL:s arbete inom Vision e-hälsa 2025. SKL, Inera och regionerna ska nu ta fram en mer detaljerad plan för de tjänster som ska utvecklas.

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-11-04 13:37