Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Unik spetsutbildning i trauma i Göteborg

Titthålskirurgi.
Med ny balsameringsteknik kan träning med titthålskirurgi göras på avlidna kroppar vid KAT-labbet i Göteborg.

I slutet av november utbildas 16 kirurger och ortopeder i avancerad kirurgi för att rädda liv på personer som blivit utsatta för trauma. Utbildningen är den enda i sitt slag och deltagarna kommer från hela Sverige.

Utbildningen heter ASSET, Advanced surgical skills for exposure in trauma. Det är en konceptutbildning från American College of Surgeons. Utbildningen ges på Medicinareberget i Göteborg i samarbete mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet.

Utbildningen sker på KAT, Kirurgiskt anatomiskt träningscenter, som invigdes tidigare i år. Träningscentrumet är landets första i sitt slag.

- Det är framförallt KAT som gör utbildningen möjlig, förklarar kirurgen Karin Sillén som är initiativtagare till utbildningen och biträdande kursledare.

Stoppa blödning

På KAT använder man avlidnas kroppar att öva på. Det är helkroppsdonationer från frivilliga personer som känt en stark vilja att göra nytta för forskning och utbildning.

- Att vi kan genomföra kursen nu beror på att vi har tillräckligt med kroppar att öva på. Vi skulle vilja driva kursen både vår och höst men tillgången på kroppar kommer att avgöra våra möjligheter, berättar Karin Sillén.

Utbildningen genomförs under en dag, den 25 november, och pågår i tio timmar. Det är en rent praktisk kurs där deltagarna opererar hela tiden. Problemet för kirurger och ortopeder är att de inte behandlar trauman tillräckligt ofta för att bli riktigt skickliga.

- Utbildningen handlar om att ta sig till kärl som sitter på svåråtkomliga ställen och lyckas få stopp på blödningar som patienten annars skulle dö av, säger Karin Sillén.

Världsauktoritet

Huvudinstruktör på kursen är den amerikanske kirurgen Mark Bowyer. Karin berättar att Mark ses som en världsauktoritet på området.

Att fylla kursen har varit enkelt. Förutom de 16 deltagarna står flera på väntelista. Ungefär hälften av deltagarna är allmänkirurger och ortopeder från Västra Götaland och andra hälften är från övriga Sverige.

På Sahlgrenska ges den internationella kursen ATLS i primärt traumaomhändertagande, för nyblivna ST-läkare. Som fortsättning ges sedan DSTC, en kurs i definitivt omhändertagande av traumapatienter, även detta en internationell kurs. ASSET är det tredje steget inom traumakirurgi utbildningsmässigt. ASSET är en konceptkurs som kommer från USA och har inte givits på flera år i Sverige. Så varför genomförs den just nu?"

- Vi har både ett träningscenter och kroppar. Det är dessutom en del i SU:s uppdrag som regionalt traumacenter. SU ska inte bara hantera trauman utan ansvarar även för utbildningar och att traumavården utvecklas i hela Västra Götaland, förklarar Karin Sillén.

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-10-29 09:07