Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Eldsjäl ordnar världskongress för kirurger i Göteborg – för tredje gången

Publicerad:
Margareta Berg vid skrivbord och vid operation
Margareta Berg vid skrivbord och vid operation.

Ortopeden Margareta Berg tänkte i trettio år att det fanns brister i den praktiska utbildningen för kirurger. För tio år sedan tog hon initiativet till den första världskongressen för kirurgisk träning och den blev en succé. Kongressen genomfördes igen 2013. Nästa år arrangerar hon den tredje kongressen med deltagare från hela världen och platsen är återigen Göteborg.

Projektet Surgicon är ett ej vinstdrivande vetenskapligt globalt nätverk som driver frågan om behovet av vetenskapliga träningsmetoder för kirurger. Nätverket knyter samman kirurger som är intresserade av utbildningsfrågan. Kongressen The World Congress on Surgical Training kördes på Svenska Mässan 2011 och om igen 2013.

Projektet grundades av Margareta Berg som ägnat oräkneligt många timmar och även pengar för att driva detta. Efter tio år arbetar hon fortfarande frivilligt med projektet och halvtid som kursorganisatör vid det nya Kirurgiskt Anatomiskt Träningscentrum som drivs av Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs Universitet ihop.

Vetenskapliga metoder

Margareta ville förbättra den praktiska träningen för blivande kirurger och tänkte att kirurgi är en form av medicinsk behandling, och därför borde kirurgisk träning vara baserad på vetenskapligt validerade träningsmetoder.

- Jag brukar inleda mina egna föredrag med frasen "Alla som aldrig kommer att behöva ett kirurgiskt ingrepp kan sluta att lyssna nu. Alla kan hamna på ett operationsbord redan imorgon", säger Margareta Berg.

För tio år sedan engagerade Margareta en grupp framstående kirurger och de bildade projektets styrelse där till exempel presidenten för American College of Surgeons var med. Man beslutade att göra en kongress, och Margareta organiserade denna helt ensam utan någon kongressbyrå som hjälp. Samtidigt ville hon hålla högsta kvalitet på både innehåll och organisation. I september 2011 samlades 200 deltagare från 30 länder på sex kontinenter på Svenska Mässan i Göteborg där 32 av världens främsta kirurger föreläste.

- Kongressen blev en succé och döptes till ”Davos for Surgeons”, berättar Margareta.

Anslag avslogs 

Två år senare var det dags igen, och denna gång föreläste 45 lika framstående kirurger under tre dagar.

- Efter kongressen 2013 blev jag inbjuden att samarbeta med WHO i Genève men fick avslag när jag sökte ett anslag, och luften gick ur lite, förklarar Margareta.

Men nu är det dags för en tredje kongress. Denna gång har Margareta ett tiotal frivilliga och entusiastiska medarbetare med sig. Den 5–7 maj 2021 arrangeras den - självklart även denna gång i Göteborg. Internationellt kända kirurger har redan tackat ja till att föreläsa. Kongresserna sätter Göteborg och Västsverige på kartan och förstärker Sveriges position inom ämnesområdet ”surgical training”.

- Om vi vill skulle vi kunna dra växlar på detta och skapa ett unikt forskningscentrum baserat på kurserna vid KAT och kongressen” säger Margareta.

Körkort för kirurger

Hur leder då dessa kongresser till en bättre praktisk träning?

- Kongressen behandlar olika ämnen som till exempel kvalitet och säkerhet, simulation, pedagogiska modeller och industrins roll. Många har prövat olika sätt att strukturera upp träningen och kan visa resultat. Huvudmålet på sikt är att skapa någon form av internationellt gångbara ”körkort” för kirurger, förklarar Margareta.

Varför just Göteborg?

- Min tanke har varit att göra något stort för min egen hemstad. Dessutom är Göteborg en utmärkt kongresstad som har mer att bjuda på än många andra stora kongresstäder, förklarar Margareta Berg.

Text: Kjell Foss

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Mejla ditt tips till vardskiftet@vgregion.se!

Publicerad: