Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Följ med på vägen mot framtidens vårdinformationsmiljö

Kvinna som tittar på datorskärm.

Nyfiken på framtidens vårdinformationsmiljö? Nu lanseras webbutbildningen med samma namn. Där får man lära sig mer om digitaliseringen inom hälso- och sjukvård, både på ett generellt plan och med koppling till satsningen på framtidens vårdinformationsmiljö (FVM).

Utbildningen riktar sig till all hälso- och sjukvårdspersonal i Västra Götalandsregionen, kommunerna i Västra Götaland och privata vårdgivare med avtal. Den tar bland annat upp de här frågorna:  

  • Vad innebär framtidens vårdinformationsmiljö?
  • Vilka är möjligheterna med digitalisering inom vården?
  • Hur kan ny teknik, till exempel artificiell intelligens (AI), användas i hälso- och sjukvården?
  • Hur ska dokumentation struktureras för att bli användbar för fler?
  • Hur kombinerar vi informationssäkerhet och tillgång till information?
  • Vilka etiska frågor behöver vi ställa oss kopplat till digitaliseringen?

- Jag hoppas att webbutbildningen bidrar till kunskap om vilka nya möjligheter som kommer i och med framtidens vårdinformationsmiljö, säger Victoria Mohlén, projektledare för utbildningsprojektet inom programmet FVM.

- Den ger förhoppningsvis också vägledning om vad en arbetsplats kan behöva arbeta vidare med inför de förändringar som väntar och bli ett bra underlag för fortsatt diskussion.

Så funkar det

Webbutbildningen består av en generell introduktion och därefter fyra delar med olika teman. Varje del är ungefär tio minuter. Det går att pausa utbildningen när som helst för att fortsätta senare. 

Mer information och länk till utbildningen

Digitalisering för att använda vårdens resurser bäst

Hälso- och sjukvården i Västra Götaland kommer att förändras och utvecklas mycket de närmaste åren. Det handlar om att jobba på nya sätt så att vårdens resurser räcker till fler. Befolkningen ökar mest i de åldersgrupper där vårdbehoven är störst, samtidigt som våra invånare redan idag har andra och större förväntningar på vården än vad vi kan tillgodose. Digitalisering är en av lösningarna.

Genom att digitalisera delar av vården ökar patienternas möjligheter att vara delaktiga samtidigt som hälso- och sjukvården kan använda sina resurser på bättre sätt. Det nya, moderna IT-stödet Millennium - navet i framtidens vårdinformationsmiljö - som ska införas i Västra Götaland ger oss helt nya möjligheter att ta klivet in i en mer digitaliserad hälso- och sjukvård.

 

Senast uppdaterad: 2019-04-16 15:22