Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hälsocoach online växer och startar samarbete med Apoteket

Publicerad:
Hälsocoach
Moa Kuitunen, en av hälsocoacherna.

Fler hälsocoacher har anställts för att stödja invånarna till hälsosamma levnadsvanor. Alla vårdgivare i Västra Götaland kan hänvisa sina patienter till tjänsten, som fortsatt är kostnadsfri. I vår inleds ett samarbete med Apoteket AB.

Hälsocoach online är en del av VGR:s satsning på digitala vårdformer och tjänster. Invånaren bokar själv en tid som passar och genomför mötet i appen Mitt vårdmöte. Tjänsten går också i linje med VGR:s strategi att möta det ökande vårdbehovet genom hälsofrämjande insatser.  

Från och med 1 januari 2020 hör Hälsocoach online organisatoriskt hemma i den nya förvaltningen Regionhälsan.Åse Blomqvist, projektansvarig för Hälsocoach online och enhetschef för Centrum för fysisk aktivitet, hoppas nu att fler inom VGR får upp ögonen för möjligheten att erbjuda sina patienter en egen hälsocoach.

- Det är ofta svårt för läkaren, sjuksköterskan, fysioterapeuten och andra professioner att själv hinna med att coacha i levnadsvanor, men om man utifrån sin medicinska expertis kan ge patienten en liten motiverande puff för att ta steget att boka tid, så är processen igång och redan där är mycket vunnet, säger Åse.  

Goda resultat

För den som vill komma igång och röra på sig, sluta röka eller snusa, äta hälsosammare eller förändra sina alkoholvanor kan det betyda mycket att ha en coach vid sin sida. Hälsocoach online har visat goda resultat. En utvärdering bland personer som avslutat sin coachningsperiod visar att nästintill samtliga har uppfyllt sina mål avseende livsstilsförändring i hög utsträckning och upplever sin hälsa bättre vid avslutad coachningsperiod. En studie genomförd vid Umeå universitet visar att interventionen är kostnadseffektiv utifrån Socialstyrelsens kriterier.

Samarbete med Apoteket AB

Under våren inleder Hälsocoach online ett samarbete med Apoteket AB, vars kunder ska få tips om kostnadsfri hälsocoachning.

- Jag hoppas att också alla vårdgivare ska se Hälsocoach online som en värdefull resurs. Vi är ett komplement till den ordinarie hälso- och sjukvården, säger Åse Blomqvist.

- Och självklart är medarbetare också välkomna att använda tjänsten för egen del.

Alla invånare i Västra Götaland kan vända sig till Hälsocoach online oberoende av vilken vårdcentral man är listad på. Coachningen pågår vanligtvis i 2-6 månader, vid 4-6 tillfällen. För att boka tid behöver invånaren ladda ner appen Mitt vårdmöte, logga in med BankID och registrera sina kontaktuppgifter. Sedan kan hälsoresan börja.

Hälsocoach online på Vårdgivarwebben

Hälsocoach onlines externa webbplats

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Publicerad: