Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

KOL-utbildning i Skaraborg prisas

Publicerad:
Utdelning av hedersomnämnandet

På Skaraborgs sjukhus har företrädare från 13 olika professioner gått samman för att skapa en patientutbildning för kol som utgår från patientens behov.

Margaretha Lundin, kurator vid KOL-teamet på Skaraborgs sjukhus insåg 2013 att bara ett fåtal patienter och anhöriga fick patientutbildning trots att WHO menar att KOL kan vara den tredje dödligaste sjukdomen om tio år.

Arbetet började med att ta fram en digital utbildning, Kolinfo, där 13 olika yrkesprofessioner deltog. Utbildningen har en helhetssyn med egenvårdstips. Filmer och information finns på hemsidan under teman som; tandhälsa, sexuell hälsa och existentiell hälsa.

Genom workshops med patienter gjordes justeringar av utbildningen så att den utgår från deras behov.

Juryns motivering: För att med 13 vårdprofessioners imponerande bredd och ett personcentrerat arbetssätt ha sytt ett digitalt lapptäcke av kunskap som underlättar livet med en kronisk sjukdom. Genom evidensbaserad egenvård om fysisk, psykisk, sexuell och existentiell hälsa görs verktygen för att klara vardagen mer tillgängliga för en angelägen patientgrupp.

Läs mer på Dagens medicin

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Publicerad: