Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Måste omhänderta medarbetares goda idéer bättre

Publicerad:
Erik Lagersten i Vårdpodden

Det finns en fantastisk kraft i Västra Götalandsregionen med många goda idéer hos medarbetarna men vi måste omhänderta dem bättre. Det säger förändringsdirektör Erik Lagersten i Vårdpodden där han också menar att alla yrken kommer att förändras och vissa försvinna.

Västra Götalandsregionen står inför stora utmaningar de närmaste åren. Förändringar som berör alla förvaltningar och bolag. Regiondirektör Ann-Sofi Lodin har därför tillsatt en särskild förändringsavdelning som leds av förändringsdirektör Erik Lagersten.

- Vi ska leda förändringen genom att hålla ihop och stödja där det behövs. Genom att knyta ihop olika funktioner där man har goda idéer men behöver hjälp av andra för att åstadkomma förändringen, förklarar Erik Lagersten sitt uppdrag.

Organisationens svaghet

Erik menar att det finns en fantastisk kraft i organisationen med många goda idéer men att det är en stor och komplex organisation som har en svaghet i att omhänderta idéerna.

- Det är medarbetarna som ska förändra sin verksamhet. Vi står inför en situation där varken ekonomi eller antalet medarbetare kommer att räcka till framöver. Därför måste vi börja göra saker annorlunda och det är medarbetarna som bäst kan se dessa möjligheter, säger Erik.

En del i förändringsavdelningens uppdrag är att skapa en långsiktig inriktning för hälso- och sjukvården genom en målbild för år 2030. Sedan en genomförandeplan för att komma dit.

- Vi ser också på administrativ förenkling, alltså vad som kan göras enklare. Vi tittar på Koncernkontorets utformning och vad centrala ledningen ska fokusera på. Vi arbetar även med att nå målet att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare.

Samhällskontrakt

I Vårdpodden diskuteras målbilden och Erik Lagersten vill se ett samhällskontrakt mellan Västra Götalandsregionen och invånarna.

- Målbilden ska utformas som ett löfte till invånarna om vad vi som offentlig verksamhet ska leverera, vad invånarna kan förvänta sig av oss. Det handlar om trygghet och förtroende för att invånarna exempelvis ska tycka det är värt att betala skatt, förklarar han.

Eftersom varken mer pengar eller fler anställda kommer att kunna lösa problemen i framtiden menar Erik att vi måste tillvarata digitaliseringens möjligheter på ett bättre sätt.

- Framtiden är medarbetarna men digitaliseringen är ett av de viktigaste verktygen för att få oss att räcka till. Med teknikens hjälp kan vi kan maskinen ta över arbetsuppgifter som den kan göra bättre och vi kan fokusera på det som verkligen gör skillnad, menar han.

AI prövar yrken

Artificiell intelligens, menar Erik, kommer att pröva alla yrken i grunden därför att AI kommer att göra många saker annorlunda, bättre eller på annat sätt.

- Då måste vi vara tydlig med att identifiera; vad är en läkare, vad gör en läkare, vad gör en sjuksköterska, vad gör en undersköterska och vad ska en städare göra. Alla våra yrkeskategorier kommer att prövas för att det kommer att finnas sätt att komplimentera eller göra det annorlunda. Och vissa yrken kommer att försvinna för att maskinen kommer att kunna göra det man gör idag bättre. Då kan vi använda de medarbetarna i framtiden att göra andra saker där man skapar reellt värde, säger Erik Lagersten i Vårdpodden.

Lyssna på hela samtalet med Erik Lagersten i Vårdpodden

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Publicerad: