Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Studiebesök i vården - ett viktigt steg för att skapa framtidens vårdinformationsmiljö

En grupp personer som är samlade i en sjukhuskorridor på Kungälvs sjukhus, varav några är blåklädd personal och några är på besök.
Vårdenhetschef Christina Andersson tog emot gästerna vid studiebesöket på avdelningen 8, Kungälvs sjukhus.

Nu drar det verksamhetsnära arbetet med framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) igång! I september-oktober gör leverantören av det nya vårdsystemet Millennium studiebesök i vården för att få en bild av befintliga arbetssätt och rutiner.

De som får besök är Kungälvs sjukhus, Södra Älvsborgs sjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Parallellt sker besök i Närhälsan, Habilitering & Hälsa och Sisjödepån. Urvalet ska täcka in ett stort, ett medelstort och ett mindre sjukhus, samt delar av primärvården. Vid besöken får leverantören Cerners medarbetare inblick i arbetssätt, rutiner, dokumentationsbehov, informationsbehov, vårdsystem och annan teknik.

Inblick i svensk sjukvård

- Det är stor skillnad på vården i Sverige jämfört med USA där Cerner har sitt säte. Till exempel har sjuksköterskor här större ansvar, säger Erik Fernholm som är projektledare för arbetet med standardisering och gemensamma processer som nulägesanalyserna är en del av.

Kungälvs sjukhus först ut

Drygt 50 dialogmöten och 17 studiebesök i verksamheten stod på programmet när nulägesanalyserna den här veckan startade på Kungälvs sjukhus. IT-system som inte kan kommunicera med varandra, eller krånglar på andra sätt och blir tidstjuvar i arbetet, är vardagsmat i vården. Vid besöket på avdelning 8 synliggjordes flera sådana situationer:

– En sådan sak är att systemet borde kunna räkna ut resultaten av de värden vi matar in för patienter som sviktar i sina vitala funktioner, säger vårdenhetschef Christina Andersson. I dag måste vi räkna ut det själva.

Gruppen som kom på besök fick en guidning genom avdelningen för att se vilka arbetsmoment man utför i olika rum. Vårdenhetschef Christina Andersson konstaterar att det är många förbättringar som är önskvärda när ett nytt vårdsystem är på ingång:

– Det allra viktigaste tycker jag ändå är att systemen pratar med varandra. Man ska inte behöva sitta och leta i flera olika system när man till exempel söker efter provsvar.

Starten på ett intensiv fas

Nulägesanalyserna är första steget på det gemensamma arbetet med standardisering och gemensamma processer under 2019-2020. De ska bidra till en hög kvalitet i designen av Millennium och ett smidigt införande av systemet och nya arbetssätt i vården under 2021 och 2022.

- Det känns fantastiskt roligt att vi nu kommit så här långt, säger Erik Fernholm. Nulägesanalysen är starten på en väldigt konkret och intensiv fas i arbetet med att skapa en modern vårdinformationsmiljö till gagn för både patienter och medarbetare.

Senast uppdaterad: 2019-09-20 16:01