Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

SU är väl rustat för alla förändringar

Publicerad:
Kjell Foss intervjuar Ann-Marie Wennberg i Vårdpodden
Inspelning av Vårdpodden live på Kvalitetsmässan i Göteborg. Programledare Kjell Foss intervjuar Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör SU.

Sveriges största sjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, med 17 000 anställda har goda förutsättningar för att klara alla de förändringar som nu ska göras. Som ett forsknings- och utbildningssjukhus är man van vid förändringar och står väl rustade menar sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg i Vårdpodden.

Hälso- och sjukvården i Västra Götaland genomgår nu de mest omfattande förändringar som någonsin gjorts samlat. Vården ska ställas om vilket innebär nya arbetssätt inom en rad områden och alla som arbetar med hälso- och sjukvård i Västra Götaland berörs.

En utmaning

Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, är landets största sjukhus med sina 17 000 medarbetare. Hur ska ett så stort sjukhus klara av alla förändringarna?

- Det blir en utmaning, helt klart, men vi står väl rustade, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg.

Vårdpodden med Ann-Marie Wennberg

I Vårdpodden, som spelades in med publik på Kvalitetsmässan, förklarar hon att eftersom SU i sitt uppdrag arbetar med forskning, utbildning och innovationer så är man vana vid utveckling och förändring. Hon menar också att sjukhuset redan har mycket kompetens och kunskap.

- Vi är taggade och med våra förutsättningar vill vi också vara med att driva utvecklingen genom exempelvis digitalisering och AI, Artificiell Intelligens, där vi verkligen är på hugget.

Maskiner bättre

Ann-Marie är även hudläkare och professor inom området. Redan på 1990-talet började hon arbeta med maskininlärning för födelsemärken och hon ser den enorma utveckling som skett inom området.

- Hade du frågat mig för 15 år sedan hade jag sagt att en maskin aldrig kan bli bättre än en skicklig hudläkare. Men idag inser jag att jag får ge mig, säger Ann-Marie.

I Vårdpodden förklarar hon de fördelar hon främst ser med den digitala utvecklingen och med AI.

- Vårdpersonalen kan bli avlastad. Maskinerna kan utföra moment som människor inte behöver göra. Så jag ser jättestora möjligheter att frigöra tid till mer patientkontakt. Men det tar lång tid att lära maskinerna och vi måste alltid ha ett tränat ”hudläkaröga” med.

När det gäller sjukhusets digitalisering menar Ann-Marie att man ligger långt fram i utvecklingen men att systemen inte fungerar tillräckligt bra ännu. Med bättre system kan Sahlgrenska universitetssjukhuset bli bäst i landet när det gäller digitala arbetssätt.

Hör hela samtalet med Ann-Marie Wennberg i Vårdpodden

Publicerad: