Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Traumasjukvården koncentreras och närakuter öppnas

Vårdpodden. Avsnitt tre med Levi Siljemyr.

Patienter som behöver kvalificerad traumasjukvård ska i första hand till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Men det kommer också att finnas traumamottagande sjukhus och närakuter kommer att skapas. Det framgår i senaste avsnittet av Vårdpodden.

I Vårdpodden, som publicerar ett nytt avsnitt varannan fredag, reder Kjell Foss ut de förändringar som sker inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Förändringarna är många och de mest omfattande som gjorts samlat i Västra Götaland. Förändringar som kommer att beröra alla som arbetar inom vården på sjukhus, i primärvården och till stora delar inom den kommunala vården.

I tredje avsnittet, som publicerades den 29 mars berättar Levi Siljemyr, programledaren för området Koncentration av vård, om förändringarna inom akutsjukvården. Sahlgrenska universitetssjukhuset blir Västra Götalands traumacentrum dit alla svårt skadade patienter i första hand ska föras. Sjukhusen i Skövde, Borås, Trollhättan och Kungälv blir så kallade traumamottagande sjukhus. Det innebär att de ska kunna ta emot svårt skadade för stabilisering innan de förs vidare till Göteborg. Kan inte patienten flyttas till Göteborg ska även de sjukhusen kunna ge traumasjukvård.

Levi berättar också om planeringen för de närakuter som ska ersätta jourcentralerna. Närakuterna ska vara bättre rustade än en jourcentral genom att de ska ha tillgång till röntgen och provtagning. Närakuterna kommer i första hand att placeras vid de större sjukhusen och kommer därigenom att ha tillgång till sjukhusets specialister för konsultation. Men, enligt plan, ska det även finnas närakuter på andra ställen sjukhusen och då sker konsultationen digitalt.

I det tredje avsnittet av Vårdpodden diskuteras även den koncentration av sällanvård som pågår. Det handlar om vård som ges sällan och som patienter får sällan. Genom att koncentrera dessa behandlingar blir personalen mer van att utföra den och kvaliteten kan säkras.

Lyssna på vårdpodden

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Senast uppdaterad: 2019-03-29 13:51