Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vården kommer ändras radikalt

Publicerad:
Ann-Sofi Lodin och Kjell Foss
Ann-Sofi Lodin och Kjell Foss vid inspelning av Vårdpodden på Kvalitetsmässan i Göteborg.

Vi står inför enormt stora utmaningar säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin i Vårdpodden. Vården måste ändras radikalt de närmaste tio åren för att klara en allt äldre befolkning utan mer pengar eller mer personal. En del i lösningen är att bli landets bästa offentliga arbetsgivare.

De politiska partierna är eniga om målet för de omfattande förändringar som nu genomförs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Det är en styrka menar regiondirektör Ann-Sofi Lodin som är den som är ytterst ansvarig för de många och stora förändringar som nu görs och som kommer att göras framöver.

Ann-Sofi menar att vi har inget val, vi måste klara av att ställa om hälso- och sjukvården i Västra Götaland.

- Vi vet att vi har enormt stora utmaningar framför oss med en allt äldre befolkning och allt färre i arbetsför ålder samtidigt som vi har en ekonomi som är kärv, säger hon.

Utmaningarna kommer inte att lösas med mer pengar eller mer personal.

- Vi står på tröskeln inför något nytt. Hälso- och sjukvården kommer att förändras radikalt de närmaste 10–15 åren jämfört med tidigare.

Förutsättningar för chefer

En viktig del i förändringsarbetet är att cheferna får de förutsättningar de behöver för att kunna driva förändringen. Även medarbetarna måste vara med på tåget. Detta i en tid när konkurrens om arbetskraft kommer att vara mycket hårdare än idag.

- Därför satte vi för ett par år sedan upp målet att Västra götalandsregionen ska bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Ett realistiskt mål. Vi är den största arbetsgivaren och kan också bli den bästa, menar Ann-Sofi.

Hon säger att cheferna måste kunna förmedla en tydlig målbild för det nya hälso- och sjukvårdssystem som ska byggas upp. Alla måste veta vart vi ska och hur vi kommer dit. Resurserna ska räcka till på ett bättre sätt för att kunna säkerställa att invånarna får en mycket bra vård med bättre tillgänglighet om tio år när förutsättningarna har ändrats dramatiskt.

- Cheferna måste få mer tid för reflexion och för sina medarbetare. Vi tog ett beslut för några år sedan att ingen chef ska ha fler än 35 underställda. Det ser vi nu i medarbetarenkäten att det gett effekt, förklarar Ann-Sofi.

Ann-Sofi Lodin i Vårdpodden.
Regiondirektör Ann-Sofi Lodin medverkar i Vårdpodden

Unik förändringsavdelning

En unik åtgärd som vidtagits är att inrätta en ny avdelning, en förändringsavdelning, som ska stötta cheferna och motivera varför vi behöver göra förändringarna.

Ett problem är att främst sjukhusen har en annan fråga högst på sin agenda, att få en ekonomi i balans. Går de regionövergripande prioriteringarna och verksamheternas prioritering ihop?

- Vi måste kunna fokusera både på det kortsiktiga och det långsiktiga samtidigt. Det är tufft och svårt men jag ser det som en överlevnadsfråga. Problemet är att vi inte heller har en verksamhet i balans, med allt för långa väntetider och inte tillräckligt bra kvalitet på sina håll.

- Vi har fått ner den skenande kostnadsutvecklingen. Det är bra. När vi gjort den radikala förändringen av vården och fått verksamheten i balans med nöjda medarbetare då kommer vi också att ha en ekonomi i balans. De tre sakerna går hand i hand, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin i senaste avsnittet av Vårdpodden.

Hör hela samtalet med Ann-Sofi Lodin i Vårdpodden

Nyhetstips

Vill du att andra ska kunna läsa om en intressant utveckling i din verksamhet inom Omställningen av hälso- och sjukvården eller FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö? Tipsa mig, Kjell Foss, eller mejla uppgifter till vardskiftet@vgregion.se!

Publicerad: