Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Patientportal och Cerner Virtual

Hösten 2022 inleder VGR arbetet med att börja använda Cerner Virtual – en tjänst som VGR får tillgång till via avtalet med leverantören Cerner. Tjänsten innehåller funktioner för digitala vårdmöten, egenmonitorering och digital symtombedömning med hänvisning. Målet är att förenkla för invånare, patienter och medarbetare. Cerner Virtual ingår i den nya tidplanen för framtidens vårdinformationsmiljö.

Är Patientportal och Cerner Virtual samma sak?
Cerner Virtual är namnet på en tjänst som VGR får tillgång till via avtalet med leverantören Cerner. Tjänsten innehåller funktionalitet för digitala vårdmöten, egenmonitorering och digital symtombedömning med hänvisning. Allt nås samlat, i ett gränssnitt för patienten, invånaren och medarbetaren.  

Patientportal är namnet på den programorganisation som samordnar VGR:s arbete med att börja använda Cerner Virtual för e-tjänster i en samlad patientportal.  

Vad händer hösten 2022 och hur ser planen för arbetet ut?
Målet är att under hösten 2022 stegvis börja rulla ut en ny samlad tjänst för egenmonitorering, digitala vårdmöten och digital symtombedömning med hänvisning.  

Det första steget har en mycket begränsad omfattning i funktionalitet och antal berörda enheter, för att sedan skalas upp till fler patienter, patientgrupper och verksamheter. I vilken takt och ordning olika verksamheter kommer att börja använda Cerner Virtual återstår att planera. Det kommer att börja med tre till sex mottagningar. 

Vilka verksamheter berörs, hur ser förberedelsearbetet ut och när får vi i vår verksamhet börja använda Cerner Virtual?
Det första steget hösten 2022 har en mycket begränsad omfattning med tre till sex mottagningar. 2023 skalas införandet upp till fler patienter, patientgrupper och verksamheter och då berörs samtliga förvaltningar. Arbetet med att ta fram en införandeplan pågår just nu för fullt inom programmet Patientportal och kommer ske i bred samverkan med förvaltningarna. Mer information kommer. 

Hur hänger Cerner Virtual ihop med 1177.se?
1177.se är en viktig kanal för våra invånare att möta vården, hitta vård och få sjukvårdsrådgivning. VGR ser 1177.se som en naturlig ingång till tjänsterna som kommer att kunna erbjudas genom Cerner Virtual.  

Hur ser gränsdragningen ut mellan programmet FVM och Patientportal?
Cerner virtual är en tjänst som ingår i framtidens vårdinformationsmiljö. Det första införandet av Cerner virtual leds från Koncernstab digitalisering genom ett eget program under namnet Patientportal  Arbetet sker i nära samverkan med programmet FVM som arbetar med att införa Millennium i Västra Götaland. Funktionerna som Patientportal levererar ska vara kompatibla med Millennium.  

Vilka befintliga system ska ersättas med Cerner Virtual?
Idag använder VGR en rad olika system för e-tjänster i vården. Det är ännu inte klart vilka system som kommer att ersättas med Cerner Virtual. Arbetet med att planera detta pågår just nu för fullt. Mer information kommer 

När kan personalen börja utbilda sig i Cerner Virtual?
I vilken takt och ordning olika verksamheter kommer att börja använda Cerner Virtual återstår att planera. Alla som ska arbeta med Cerner Virtual kommer att få utbildning inför detta.

Senast uppdaterad: 2022-06-23 14:10