Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Summering FVM september 2019

Studiebesök på avdelning 8, Kungälvs sjukhus. Vårdenhetschefen tar emot en grupp från Cerner och VGR.

Försenad tidplan för första driftstarten, nulägesanalyserna som pågår just nu och tips på nya poddavsnitt om FVM - det är några av ämnen i den övergripande lägessummeringen för september.

Försenad tidplan för första driftstart

Införandet av Millennium i hälso- och sjukvården i Västra Götaland försenas med cirka ett år vad gäller tidpunkt för den första driftstarten som var planerad till våren 2021. Bakgrunden till förseningen är att leverantören Cerner underskattat omfattningen och komplexiteten i utvecklingen av produkten inom anpassningarna gentemot patientdatalagen, svensk patientadministration och våra nationella tjänster.

Förslag till ny tidplan ska tas fram av Cerner under hösten, för beslut i december. Till dess finns inga beslut om driftstarter för övriga etapper i införandet av Millennium. Förseningen påverkar inte det arbete som pågår inom programmet FVM, inte heller den designutveckling som är planerad att genomföras under 2020 förutom att arbetet kommer att förskjutas något i tid. Sista datum för kommunerna i Västra Götaland att skriva avtal om vilka optioner man vill avropa flyttas från den 26 november 2019 till våren 2020.

Hela nyheten om den ändrade tidplanen

Höstens informationsmöten genomförs som planerat

Höstens turné med ett stort antal informationsmöten i oktober-november genomförs som planerat, och blir en anledning att svara på frågor om den ändrade tidplanen. Innehållet i informationsmötena detaljplaneras just nu, och de nya förutsättningarna kommer att beskrivas i presentationen.

Flera möten är fullbokade, och oavsett den ändrade tidplanen finns ett stort intresse för att få se Millennium vilket är något av "huvudnummer" vid höstens möten. De vänder sig till chefer och medarbetare i både VGR, privata vårdgivare och kommunal hälso- och sjukvård. Premiär i Göteborg nästa vecka, fredag den 11 oktober. Välkomna!

Här finns länkar till alla anmälningsformulär

Mängder av studiebesök i de pågående nulägesanalyserna

Först Kungälvs sjukhus (bild ovan är från avdelning 8), därefter Södra Älvsborgs sjukhus och denna vecka Sahlgrenska universitetssjukhuset – det är intensiva veckor med nulägesanalyser runt om i hälso- och sjukvården i VGR just nu. Även primärvården och ytterligare några verksamheter får besök av Cerner, som ska lära sig mer om nuvarande rutiner och arbetssätt. Nulägesanalyserna är första steget i det mer konkreta gemensamma arbetet som ska göras för att designa Millennium under 2020.

Nyhet om nulägesanalyserna med nedslag på Kungälvs sjukhus

Ny Facebooksida om vårdutveckling

En ny Facebooksida om vårdutveckling är nu igång. Den heter Vårdskiftet och handlar precis som webbplatsen med samma namn om verksamhetsutveckling och innovation, främst med koppling till framtidens vårdinformationsmiljö och omställningen av hälso- och sjukvården.

Syftet är att öka kännedomen om vad som händer och att skapa engagemang, och är ett sätt att nå fler med det som redan publiceras via webb, poddar och film. På Facebook är det också enkelt att dela inlägg från andras sidor, inte minst sjukvårdsförvaltningarna i VGR, och att göra unika kortfattade inlägg med ett lite mer personligt anslag. Följ gärna sidan!

Vårdskiftet på Facebook

Utbildning och artificiell intelligens i fokus i Vårdpodden

Även VGR-podden Vårdpodden handlar om framtidens vårdinformationsmiljö och omställningen av hälso- och sjukvården. I det senaste avsnittet intervjuas Victoria Mohlén, projektledare för utbildning inom programmet FVM. Och det handlar inte bara om att lära sig det nya systemet Millennium utan minst lika mycket om att ta tillvara digitaliseringens möjligheter i vården och att redan nu börja diskutera nya arbetssätt.

Victoria Mohlén i Vårdpodden: Över 50000 ska utbildas i FVM

I ett avsnitt nyligen intervjuades Erica Sandberg, som arbetar strategiskt med digitaliseringsfrågor i programmet FVM, om artificiell intelligens (AI). AI ska kunna stödja diagnoser och möjliggöra att rätt behandling kan ges tidigare, och även kunna förutsäga sjukdomar och hitta mönster som vi människor inte kan. På så sätt kan vården bli mer proaktiv.

Erica Sandberg i Vårdpodden: AI i vården ska hitta nya mönster

Senast uppdaterad: 2019-10-04 11:24