Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Egenmonitorering

Vårdbesök där patient genomför egenmonitorering.

Egenmonitorering innebär att patienten följer upp värden med stöd av digital teknik hemifrån. Det handlar om objektiva värden såsom blodtryck och vikt som även kompletteras med självskattningar. Data skickas till vårdgivaren som kan följa om värdena avviker från det normala. Egenmonitorering är en prioriterad e-tjänst som ska utvecklas och införas i alla berörda verksamheter i Västra Götalandsregionen.

Syftet med egenmonitorering är att stärka patientens egenvård, kontroll över sin egen hälsa och upplevelse av trygghet. Det ska också leda till bättre användning av häls-och sjukvårdens resurser, möjligheten att upptäcka försämringsperioder i ett tidigt skede gör att onödiga och kostsamma besök på akutmottagningar och inläggningar kan undvikas.

Fram till Millenniums införande kommer arbetssätt och lösningar med fokus på att testas i ett regionalt pilotprojekt. Fokus är på hjärtsviktspatienter både i primärvården och på hjärtmottagningar, samt patienter med hypertoni och flera diagnoser som behandlas i primärvården.

Lärdomar och erfarenheter kommer att utgöra underlag för design av Millenniums monitoreringslösning. Målet på sikt är att tillgängliggöra en generell monitoreringstjänst som kan användas för olika diagnoser och i olika verksamheter. Inom ramen för Omställningen pågår även en forskningsstudie med KOL-patienter på SU.

Egenmonitorering ingår i delområde Digitala vårdformer och tjänster

Kristina Ekman

Projektledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Delprojektledare

Närhälsan Gudrun Greim gudrun.greim@vgregion.se
Skaraborgs sjukhus Maria Frick Miles maria.frick@vgregion.se
Södra Älvsborgs sjukhus Gunilla Benjaminsson gunilla.benjaminsson@vgregion.se
SU/Östra sjukhuset Cecilia Sköld cecilia.skold@vgregion.se
Sjukhusen i väster, Angered Annelie Khatami annelie.khatami@vgregion.se

 

Kontaktperson

Forskningsstudie KOL-centrum Lowie Vanfleteren lowie.vanfleteren@vgregion.se
Senast uppdaterad: 2021-02-16 11:03