Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Koncentration av viss specialistvård

Regionstyrelsen har beslutat att koncentrera viss specialistvård till färre sjukhus än idag. Syftet är att nå en bättre kvalitet och tillgänglighet.

Det handlar dels om vård i små volymer som utförs sällan men också om komplicerad vård där den särskilda kompetensen finns på få sjukhus. Totalt sett handlar det om vård inom nio specialiteter och 33 diagnosområden som ska koncentreras till olika sjukhus i Västra Götalandsregionen.

Det finns starka samband mellan volym och kvalitet. Det vill säga; ju mer man gör på ett visst sjukhus av ett visst ingrepp, desto skickligare blir operatören/teamet. Genom att koncentrera vården och därmed öka volymerna skapas också bättre förutsättningar för forskning och utveckling.

Västra Götalandsregionen har tidigare koncentrerat en del vård till färre sjukhus, till exempel äggstockscancer. 

Nu fortsätter arbetet med att samla viss så kallad sällanvård. Dessutom ska möjligheterna utredas om det går att förbättra kvalitet och tillgänglighet genom att koncentrera viss öppenvård, dagkirurgi, och specifika behandlingar.

Koncentration av viss specialistvård ingår i delområde Koncentration av vård

Annika Larsson

Programledare omställningen/koncentration
Senast uppdaterad: 2018-10-02 14:21