Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Närakuter

Blodtryckstagning

Västra Götalandsregionen vill pröva om primärvårdens akuta vård utanför vårdcentralernas öppettider kan koncentreras från cirka 30 jourcentraler till cirka 15 närakuter. Därigenom är tanken att bland annat förbättra tillgängligheten till akut vård både inom primärvården och sjukhusvården. VGR har beslutat att starta fyra närakuter som pilotprojekt för att se hur det akuta omhändertagandet kan förbättras.

Den 1 april startar två närakuter; en i Lidköping och en i Skene. Närakuterna kommer att ligga vid nuvarande jourcentraler. Målet är att patienterna ska få bästa möjliga vård och att väntetiderna till vården ska minska. Många patienter som idag söker vård på sjukhusens akutmottagningar kan få vård inom primärvården och därmed få vård snabbare

Närakuterna innebär att de nuvarande jourcentralerna i Skene och Lidköping får utökade uppdrag bland annat genom bättre tillgång till direkt konsultation med specialistläkare på sjukhus vid behov samt bättre möjligheter till provtagning och röntgenundersökningar. I Lidköping kommer jourcentralen att flytta in på sjukhuset och därefter kan närakuten starta.

Närakuterna i Lidköping och Skene kommer att drivas av Närhälsan och bemannas av sjuksköterskor och läkare i allmänmedicin.

Sedan tidigare bedrivs två närakuter som pilotprojekt i VGR; en vid akutmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg och en vid en vårdcentral i Tanum. Erfarenheten från Östra sjukhuset visar att såväl patienter som invånare är nöjda och att väntetiderna har kortats såväl på akutmottagningarna som på närakuten. När de fyra närakuterna har utvärderats kan fler närakuter komma att införas i Västra Götaland och ersätta jourcentralerna.

Närakuter ingår i delområde Koncentration av vård

Annika Larsson

Programledare omställningen/koncentration
Senast uppdaterad: 2018-10-02 14:21