Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Egenmonitorering

Vårdbesök där patient genomför egenmonitorering.

Egenmonitorering innebär att patienten följer upp värden med stöd av digital teknik hemifrån. Det handlar om objektiva värden såsom blodtryck och vikt som även kompletteras med självskattningar. Data skickas till vårdgivaren som kan följa om värdena avviker från det normala. Egenmonitorering är en prioriterad e-tjänst som ska utvecklas och införas i alla berörda verksamheter i Västra Götalandsregionen.

Syftet med egenmonitorering är att stärka patientens egenvård, kontroll över sin egen hälsa och upplevelse av trygghet. Det ska också leda till bättre användning av häls-och sjukvårdens resurser, möjligheten att upptäcka försämringsperioder i ett tidigt skede gör att onödiga och kostsamma besök på akutmottagningar och inläggningar kan undvikas.

Sedan 2019 pågår ett regionalt pilotprojekt inom egenmonitorering som genomförs både i specialist-och primärvård. Fokus är på hjärtsvikts- och hypertonipatienter men det kan även vara andra patienter som behandlas i primärvården.

Lärdomar och erfarenheter kommer att utgöra underlag för fortsatt utveckling av egenmonitorering. Målet på sikt är att tillgängliggöra en generell monitoreringstjänst som kan användas för olika diagnoser och i olika verksamheter. Inom ramen för Omställningen pågår även en forskningsstudie med KOL-patienter på SU.

Egenmonitorering ingår i delområde Digitala vårdformer och tjänster

Kristina Ekman

Projektledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Delprojektledare

Närhälsan Gudrun Greim gudrun.greim@vgregion.se
Skaraborgs sjukhus Maria Frick Miles maria.frick@vgregion.se
Södra Älvsborgs sjukhus Gunilla Benjaminsson gunilla.benjaminsson@vgregion.se
SU/Östra sjukhuset

Cecilia Sköld

Helen Sjöland

cecilia.skold@vgregion.se

helen.sjoland@vgregion.se

Sjukhusen i väster, Angered Therese Viklander therese.viklander@vgregion.se

 

Kontaktperson

Forskningsstudie KOL-centrum Lowie Vanfleteren lowie.vanfleteren@vgregion.se
Senast uppdaterad: 2021-06-18 09:34