Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Högsbo specialistsjukhus – tillsammans för en vård i framkant

Illustration över hur entrén till Högsbo specialistsjukhus kommer att se ut.

Genom att etablera nya specialistsjukhus byggs den öppna specialistvården i Göteborgsområdet etappvis ut. Först ut blir ett helt nybyggt sjukhus – Högsbo specialistsjukhus. Här kommer det finnas operation, mottagning samt resurser för bild- och provtagning för såväl vuxna som barn.

Projektet Högsbo specialistsjukhus ska utveckla ett sjukhus som baseras på nya arbetssätt och arbetsformer för nära vård, i kombination med nya it-stöd.

Etableringen av Högsbo specialistsjukhus följer regionfullmäktiges beslut från 2015 om att utveckla och förstärka närsjukvården i Göteborgsområdet genom att etablera nya specialistsjukhus.

Ska stå för nytänkande och innovation

Genom att etablera nya specialistsjukhus byggs den öppna specialistsjukvården i Göteborgsområdet etappvis ut. Projektet Högsbo specialistsjukhus ska stå för nytänkande och innovation och ska utmana befintliga former för att bedriva nära hälso- och sjukvård.

Högsbo specialistsjukhus kommer att ha uppdraget att bedriva öppen specialistvård som stöd till primärvård och kommunal hälso- och sjukvård. Det innebär att sjukhusets utformning och vårdinnehåll ska inriktas mot sjukdomar och ohälsa som är vanligt förekommande i befolkningen och ofta förekommande för individen. Sjukhuset kommer att ha en tydlig dagkirurgisk profil och byggs utan slutenvårdsplatser.

Specialistsjukhuset byggs på Högsbo sjukhusområde och ska vara klart att ta emot de första patienterna i slutet av 2023. Då ersätter det nya sjukhuset bland annat Frölunda specialistsjukhus, och tar också över annan verksamhet inom dagkirurgi i Göteborg

Nyheter

Susanna Cassberg, fastighetsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen, Birgit Lövkvist, vice ordförande för Sjukhusen i väster och Per-Anders Ericsson, regionchef för Hus Göteborg, Skanska. De står med spadar i händerna.

Fredagen den 18 oktober togs första spadtaget för byggnationen av Högsbo specialistsjukhus. Istället för ett traditionellt spadtag fick representanter från fastighetsnämnden i Västra Götalandsregionen, Sjukhusen i väster och Skanska plantera ett körsbärsträd.

Kontakt

Projektledare Henrik Almgren, Sjukhusen i väster
Mobil: 0705-10 19 60
E-post: henrik.almgren@vgregion.se

Projektkoordinator Nina Mathiasson, Sjukhusen i väster
Mobil: 0768-06 87 38
E-post: nina.mathiasson@vgregion.se 

Projektledare delprojekt Vårdverksamhet och arbetssätt, Åsa Holmgren, Sjukhusen i väster
E-post: asa.s.holmgren@vgregion.se

Projektledare delprojekt Fastighet, Lina Fogelberg, Västfastigheter
E-post: lina.fogelberg@vgregion.se

Projektledare delprojekt Digitaliserade vårdformer och tjänster, Margareta Karlsson, VGR IT
E-post: margareta.at.karlsson@vgregion.se

Projektledare delprojekt Försörjning och service, Marie Källum, Regionservice
E-post: marie.kallum@vgregion.se

Samordnande projektledare, Eva Lindblad, Sjukhusen i väster
E-post: eva.lindblad@vgregion.se

Processtöd Inköp, Maria Haake, Koncerninköp
E-post: maria.haake@vgregion.se

Kommunikatör, Josefina Brattö, Sjukhusen i väster
E-post: josefina.bratto@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2020-04-02 15:08