Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

AT-tjänst, BT-tjänst och ST-tjänst för läkare

Hasan Bitar jobbar som ST-läkare i VGR. Fotograf: Björn Skog

Som läkarstudent har du stora möjligheter att lägga både din allmän-, bas- och specialiseringstjänstgöring i Västra Götalandsregionen.

Allmäntjänstgöring (AT)

För att få din läkarlegitimation ska du genomföra en allmäntjänstgöring. Allmäntjänstgöringen är en kombination av utbildning och arbete, som ger AT-läkaren tillfälle att utveckla kunskaperna från läkarutbildningen samtidigt som den lägger grunden för en framtida specialiseringstjänstgöring. I Västra Götalandsregionen är det vanligt att AT-perioden varar i 18 månader.

Bastjänstgöring (BT)

Bastjänstgöring infördes nationellt i Sverige 1 juli 2021. Bastjänstgöringen är en del i en större förändring där läkarutbildningen kommer att förlängas från fem och ett halvt år till sex år. I och med ändringen kommer det att att bli möjligt att ansöka om läkarlegitimation direkt efter läkarexamen. Det innebär att allmäntjänstgöringen (AT) som tidigare varit obligatorisk för att få läkarlegitimation kommer att tas bort. För den som vill specialisera sig införs istället en obligatorisk bastjänstgöring som blir ett krav för att få genomföra specialisttjänstgöring (ST). VGR kommer att erbjuda BT och AT parallellt under kommande år. 

Mer information om bastjänstgöring i VGR

Specialiseringstjänstgöring (ST)

När du gjort AT och fått din läkarlegitimation, kan du gå vidare med en specialiseringstjänstgöring (ST). Det innebär att du inom ett individuellt utbildningsprogram utvecklar en specialistkompetens inom någon av de 57 olika specialiteter som Socialstyrelsen definierat. Specialiseringstjänstgöringen pågår under minst fem år.


Senast uppdaterad: 2022-03-14 14:37