Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Andreas Östberg, systemarkitekt

En av Anderas arbetsuppgifter är att säkerställa så att Västra Götalandsregionens system uppfyller alla krav - både vad gäller egenskaper och teknik. - Målet är att vi ska ha väl fungerande IT-stöd som fungerar som de ska på lång sikt, säger Andreas.

Hej Andreas! Du arbetar som systemarkitekt på VGR IT. Vad innebär det?

- Som systemarkitekt är jag bland annat med och säkerställer att de system som vi upphandlar eller själva utvecklar, uppfyller såväl våra egna som verksamhetens krav vad gäller egenskaper och teknik. Det kan handla om allt ifrån tillgänglighet och prestanda till lastkrav. Målet är att vi ska ha väl fungerande IT-stöd som fungerar som de ska på lång sikt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Att det är så otroligt varierande! Jag hoppar in i utvecklings- och förvaltningsteam, är involverad i konsultavrop och rekryteringar men arbetar också med verksamhetsplanering, beredning av upphandlingar, nyutveckling internt och så vidare.

Hur länge har du varit här? Varför valde du att söka till VGR IT?

- Jag började för sju år sedan efter att dessförinnan varit konsult på dåvarande IT-centrum som var föregångare till VGR IT. Jag tyckte att det var en bra arbetsplats med många utmaningar framåt.

Vilken är din största yrkesmässiga utmaning?

- En stor utmaning är att förse både verksamheten och invånarna med de IT-stöd som de efterfrågar. Vår verksamhet styrs ju av de prioriteringar som verksamheten gör och ibland kan det vara svårt att räcka till.

Vad har du för bakgrund?

- Jag har läst systemvetarprogrammet och efter det arbetat som systemutvecklare i cirka tio år innan jag blev systemarkitekt.

Vad tycker du om VGR IT som arbetsgivare?

- VGR IT är en stor arbetsgivare med många möjligheter och utmaningar. Det finns utrymme för egen utveckling och möjlighet att förflytta sig och få nya tjänster, arbetsuppgifter eller roller. Jag gillar att arbeta inom offentlig sektor och få chans att göra något bra för verksamheten och våra skattebetalare. Jag känner att jag är delaktig i samhällsutvecklingen!

Har du några tips till den som vill göra det du gör? Vad bör man tänka på?

- För det första måste du ha en utbildning inom området. Därefter är det bra att börja arbeta som utvecklare och sedan gå vidare därifrån. Det är viktigt att lära sig modern systemutveckling med bland annat testdriven utveckling.

Senast uppdaterad: 2019-02-12 10:10