Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Petra Lerjestedt: IT-projektledare och testledare

Ett tips från en före detta chef och VGR IT:s arbete med moderna verktyg och metoder, gjorde att Petra fick upp ögonen för VGR IT och valde att söka sig hit.

Hej Petra! Du arbetar som testledare och projektledare - vad innebär det?

- Som testledare arbetar jag övergripande med test, det vill säga strategier för testprocesser, generella arbetssätt, mallar med mera. VGR IT har en övergripande teststrategi som jag arbetar utifrån och det finns även en testprocess beskriven i ITIL. Min uppgift är att detaljera, komma med förslag och etablera processer för hur vi ska arbeta. En stor del av arbetet innebär också att jag informerar och utbildar mina kollegor så att vi arbetar som vi lär. När det kommer till projekt så är jag främst involverad i dessa utifrån min roll som testkoordinator/testledare.

Vad är det bästa med att arbeta som testledare och IT-projektledare?

- Jag gillar att jag har så mycket samröre och kommunikation med andra medarbetare och att det är väldigt varierande. Ibland kan det kännas som ett detektivarbete för att få veta vem som gör vad i en sådan här stor organisation – det är både roligt och en utmaning att få ihop alla dessa delar till en fungerande.

Varför valde du att söka till VGR IT?

- Det var faktiskt en av mina före detta chefer som gjorde att jag fick upp ögonen för VGR IT. Jag arbetade då som konsult och ville ha en fast anställning och arbeta i en stor organisation där det både finns möjligheter och utmaningar. Jag gillade också att VGR IT arbetar med moderna verktyg och metodiker så som Kanban, Scrum, Lean och ITIL. Samtidigt verkade det vara en arbetsplats som är mån om sina anställda och att personalen ska ha en fungerande balans mellan arbetsliv och privatliv.

Vad har du för yrkesmässiga utmaningar?

- För mig som är relativt nyanställd är det en utmaning att hitta rätt kontaktvägar, komma in i min roll och veta vilka befogenheter jag har, men också att anpassa mig till VGR IT och hur en offentlig organisation fungerar och styrs.

Vad har du för bakgrund?

- Jag är utbildad dataekonom och har tidigare arbetat bland annat som utvecklare och med just test på olika nivåer på Stena Line IT. Jag har även arbetat med rekrytering och ledarskap och utbildat mig till hälsocoach. Just hälsocoachutbildningen har gett mig väldigt mycket och jag kan använda mina erfarenheter av att coacha och skapa engagemang även i mitt nuvarande jobb.

Senast uppdaterad: 2018-01-16 14:59