Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Malena är enhetschef för systemutveckling och strategi

Jämlik vård kan låta som en självklarhet, men det är en bit kvar. Att det är upp till nio års skillnad i medellivslängd mellan stadsdelar i Göteborg försöker Malena ändra på.

Kunskapscentrum för jämlik vård arbetar för att göra vården mer jämlik genom till exempel föreläsningar på vårdutbildningar och praktiskt förändringsarbete på avdelningar.

– Det är viktigt att skapa en medvetenhet om att kön, utbildning, födelseland eller ålder spelar roll för vilken vård patienten får, säger Malena Lau.

Sedan ett år tillbaka är Malena Lau chef på Västra Götalandsregionens Kunskapscentrum för jämlik vård, som har ett tiotal anställda. Hon är statsvetare i botten och jobbade som verksamhetsutvecklare på Angereds Närsjukhus när intresset väcktes för att arbeta med ojämlikheter i vården.

– Jag tror att ingen väljer att behandla någon ojämlikt, men många är omedvetna om att man ställer olika frågor och drar olika slutsatser beroende på om patienten är kvinna eller man.


Senast uppdaterad: 2017-03-07 11:22