Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk.

Aktuell information om covid-19 (VGR)

Lektion: Yrkesquiz

Bilden är tagen snett framifrån genom en glasvägg. På andra sidan glasväggen syns tre ljushåriga kvinnor i 30-årsåldern med blå arbetskläder. De arbetar på akuten på ett sjukhus. Två kvinnor står framför en dator, den ena kvinnan håller i datormusen med höger hand och i vänster hand håller hon en blå plastmapp. I bakgrunden går den tredje kvinnan förbi, på hennes arm syns svarta tatueringar som föreställer en världskarta och fjärilar.

Lär elever i årskurs 7–9 hur det är att arbeta inom hälso- och sjukvården och vad olika yrkeskategorier gör med hjälp av en berättelse där eleverna får fylla i de yrken som patienten Emma möter under sin sjukhusvistelse.

Syfte

Att eleverna lär sig mer om hur det är att arbeta inom hälso- och sjukvården och vad olika yrkeskategorier gör. Dels för att få ökad kunskap om den stora bredden av yrken inom hälso- och sjukvården, dels för att få en känsla för om detta yrkesområde är något för dem. De får också lära sig mer om en vanlig sjukdom och behandling.

Tidsåtgång

Cirka 30 minuter (Fylla i svaren: 15 minuter + genomgång av svaren: 15 minuter.) Du kan också dela ut facit och låta eleverna rätta själva.

Förberedelser

Cirka 10 minuter. Läs igenom denna lektionsbeskrivning och quizet (lucktexten). För kort information om olika yrken finns även bilagan Yrken inom hälso- och sjukvård.

Yrkesquiz

Yrkesquiz facit

Yrken inom hälso- och sjukvård

Gör så här

Låt eleverna arbeta enskilt eller i par, och läsa berättelsen och fylla i de yrken som Emma möter under sin sjukhusvistelse. Efter 15 minuter kan ni gå igenom svaren tillsammans. Diskutera gärna lite kring de olika yrkena, om tid finns över.

Exempel på diskussionsfrågor

  • Vilka yrken inom hälso- och sjukvården kände du inte till innan?
  • Vilket hälso-/sjukvårdsjobb skulle du helst vilja ha?
  • Vad är det för skillnad mellan en undersköterska och en sjuksköterska?
  • Ge exempel på ett par yrken inom sjukvården som är har mindre patientkontakt än exempelvis sjuksköterska?

Koppling till läroplanen och kursplaner:

Samhällskunskap - centralt innehåll

Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet (…). Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och till löneskillnader.

Biologi - centralt innehåll

Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Biologi - kunskapskrav

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa (…) och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Ladda ner lektionen

Senast uppdaterad: 2019-08-15 12:22