Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Buss ohoj! söker bilister som vill vika cyklar

Fler ska lämna bilen hemma och istället cykla och resa med kollektivtrafiken. Det är tanken med projektet Buss ohoj! där deltagarna får låna cyklar, som efter cykelturen går att vika ihop och ta med sig på tåg, bussar och spårvagnar.

- Vikcykeln gör det möjligt att kunna cykla från dörr till dörr på ett smidigt sätt, även om man bor i Göteborg och ska resa till Skövde. Någon del av resan görs med kollektivtrafik, men med cykeln behöver man inte kolla när bussen från tågstationen, säger Anna Gustafsson, projektledare för Buss ohoj, som drivs av Hållbart resande väst.

För den som använder vikcykel blir det inte bara enklare att lämna bilen hemma – hälsan förbättras också.

- Vi ser i våra andra cykelprojekt, där vi har genomfört hälsoundersökningar före och efter cykelperioden, att deltagarna förbättrar sin hälsa.

Alla som bor i Västra Götaland och Halland kan anmäla sitt intresse, från och med nu och fram till den 20 mars. 40 personer, med fokus på bilister som vill testa att ställa bilen hemma, får möjlighet att låna en vikcykel och med den prova hur vardagen kan se ut – utan bil. 

I motprestation för att få låna cykeln och delta i projektet förväntas deltagaren cykla minst tre gånger per vecka, och rapportera en gång varannan vecka om hur de har rest och hur de har upplevt det.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:19