Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

De vann Cykelvänlig arbetsplats 2019

Publicerad:

Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats år 2019 är CPAC Systems i Mölndal som för tredje gången nu tar hem titeln. De fortsätter prioritera cykling och att ligga i framkant samt är en stor inspiration för andra företag. Utmärkelsen årets raket delas i år av två vinnare, Hogia i Stenungsund och Capio vårdcentral i Strömstad. Hogia arbetar målmedvetet med att underlätta för cykling och går i år från 2 till 3 stjärnor. Capio vårdcentral i Strömstad når i år upp till tre stjärnor och cyklingen är en självklar del av arbetsvardagen. Årets nykomling blev i år Consilium Marine & Safety i Göteborg som uppmuntrar sina medarbetare att delta i cykelaktiviteter och som ser cyklingen som en självklarhet för att få friska medarbetare som trivs.

Cykelvänlig arbetsplats - mer än bara en tävling

Under 2019 har 179 arbetsplatser i 14 kommuner runtom i Västra Götaland och Halland varit med och tävlat om att bli Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats genom att uppfylla så många av tävlingens kriterier som möjligt. Det kan till exempel handla om att se till att det finns bra parkering för olika typer av cyklar eller möjlighet att duscha och byta om på arbetsplatsen. Det är dock inte bara diplom och titlarna Årets cykelvänligaste arbetsplats, Årets raket och Årets nykomling som finns att vinna för dem som deltar, att bli en cykelvänlig arbetsplats kommer också med andra vinster:

- Fler och fler inser vilka fördelar det finns med cykling. Det har så många positiva effekter, inte bara för miljön och klimatet utan också för medarbetarnas hälsa och välbefinnande. Det skapar friska och pigga medarbetare. Vi är väldigt glada att så många företag och organisationer vill vara med och engagera sig för detta, säger Karin Ryberg, projektledare för hållbart resande väst som står bakom projektet och tävlingen.

Det här är årets vinnare

Årets cykelvänligaste arbetsplats: CPAC Systems i Mölndal


Motivering: CPAC Systems fortsätter att prioritera cykling högt både för anställdas resor till och från jobbet men också privat. De ligger i framkant och är en stor inspiration för andra företag i Mölndals stad och i hela regionen. Företagets cykelinspiratör fortsätter att sprida glädje och motivation bland medarbetare kring cykling och hälsofrämjande arbete. Förutom att de uppfyller alla tävlingens kriterier har de också själva lagt till många egna.

- Det är väldigt inspirerande att vi vunnit tävlingen igen. Men ännu roligare är att konkurrensen blir allt hårdare för varje år. Det innebär att fler företag ser vinsten med att erbjuda sina medarbetare goda möjligheter att cykla till jobbet. Och det är bra både från miljö- och hälsoperspektiv, säger Anders Pihl, teknik och HR-chef på CPAC Systems.

Årets raket: Hogia i Stenugsund


Motivering: Hogia i Stenungsund expanderar och arbetar målmedvetet för sina anställdas välmående. Hogia arbetar för att underlätta cykling till och från arbetet men också under arbetsdagen. I år går man från 2 till 3 stjärnor och har även fortsatt idéer om hur de kan förbättra för sunda transporter. Årets nya kontorsbyggnad har gjort mobilitetsfrågorna till en utmaning – och den har Hogia antagit.

2015 startade Hogia "I Hälsans Tecken", ett initiativ som syftar till att få så många anställda som möjligt involverade i hälsofrämjande aktiviteter. Bland annat har man medvetet satsat på att uppmuntra medarbetare att cykla till arbetet. 2018 startade Hogia en cykelservice som anställda kan utnyttja två gånger per år.

- 2018 startade vi en cykelservice som anställda kan utnyttja två gånger per år. Det har varit viktig för att säkerställa att våra medarbetare har rätt utrustning och kan cykla säkert året runt. Förutom att fler blir mer fysiskt aktiva, skonas miljön och trafiksituationen runt Hogias kontor avlastas, säger Kristin Krylberg, ansvarig för arbetsmiljö och hälsa på Hogia.

Årets raket: Capio vårdcentral i Strömstad


Motivering: Capio vårdcentral i Strömstad är ambitiösa i sitt arbete med att öka cykling och har uppnått tre stjärnor i årets tävling. Verksamhetens hembesök görs i stor utsträckning med cyklar anpassade för att vårdutrustningen ska kunna följa med och företagets ledning cyklar till jobbet varje dag för att inspirera och leva som de lär. Man är stolt deltagare i Cykelvänlig arbetsplats och visar sitt engagemang i olika sammanhang.

- Vi är väldigt stolta över att ha vunnit. Att röra på oss är viktigt både för våra kroppar och för miljöns skull. Under hösten 2019 har vi fortsatt vårt arbete med att cykla till våra patienter, ett arbete som fortsätter 2020. Vårt nästa steg är att köpa in en elcykel till jobbet så att vi kan cykla även till de patienter som bor lite längre bort från vårdcentralen, säger Marlene Midtvedt, verksamhetschef på Capio vårdcentral i Strömstad.

Årets nykomling: Consilium Marine & Safety i Göteborg

Motivering: Genom en medveten och långsiktig strategi, kontinuerlig uppföljning och med utgångspunkt i medarbetarnas engagemang strävar företaget mot målet att bli ”a great place to work”. Cykelpendling och teamaktiviteter med cykel är en självklar del i arbetet för friska medarbetare. Medarbetare som trivs och är friska är en investering och nyckel till företagets framgång. Samtidigt tar ledningen täten och visar vägen mot en hälsosam, säker och hållbar livsstil.

- Vi vet att rörelse främjar hälsa. Att man kan tänka klarare och det minskar stressen, och då är cykling ett sätt att vara i rörelse. Det gör ju att man mår bättre både psykiskt och fysiskt. Friskare medarbetare!, säger Malin Cardemar, Marketing & Communications manager på Consilum Marine & Safety.

- Det finns många vinningar i det. Både för medarbetaren som mår bättre men också att företaget i slutändan tjänar pengar på det. Kan man öka friskhetsnärvaron så har vi ändå sparat in stora pengar på småpengar i investeringar som börjar i ett litet förbättringsförslag och växer, säger Tony Cuzic, Consilium Academy & HR Support på Consilium Marine & Safety.

Om Cykelvänlig arbetsplats

Cykelvänlig arbetsplats är ett årligen återkommande cykelprojekt med tävlingsinslag. Syftet med projektet är att få så många som möjligt att cykla till och från jobbet genom att arbetsgivare arbetar med att bli så cykelvänliga som möjligt. Varje år uppmärksammas tre arbetsplatser i kategorierna Årets cykelvänligaste arbetsplats, Årets raket och Årets nykomling.

Om projektet Cykelvänlig arbetsplats

Information om tävlingen och hur ditt företag kan delta

Bakom projektet står hållbart resande väst. Hållbart resande väst är en kompetens- och projektplattform för hållbart resande. Västra Götalandsregionen vill tillsammans med Region Halland, kommuner, Västtrafik, Hallandstrafiken med flera öka andelen hållbara resor i Västsverige. Hållbart resande väst fungerar som stöd och kunskapskälla inom hållbart resande för kommuner i Västsverige.

Karin Ryberg

Västtrafik
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: