Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Elever tävlar med hållbara lösningar för framtidens transporter

Publicerad:
Det vinnande bidraget var den här fina modellen och idén om att ta drönaren till jobbet i framtiden.

Hur ska vi lösa framtidens transportutmaningar på ett miljövänligt, effektivt och energismart sätt? Kanske genom att ta drönaren till jobbet eller att snöra på sig den supersnabba Göteborgsdojjan? Under Framtida transporter på Universeum tävlade elever med sina idéer för hållbara transporter och träffade aktörer från näringslivet, akademin och politiken - som kan göra dem möjliga i framtiden.

Elever inspireras till jobb och utbildning

På Framtida transporter, den 29 januari i år, fick eleverna insyn i de många möjligheter till studier och arbete som transportsektorn erbjuder. Samtidigt fick de vuxna möta framtidens potentiella medarbetare och ta del av deras idéer. 

Framtida transporter har arrangerats av Universeum sedan 2012 och bygger på en arbetsmodell som engagerar lärare, elever, näringsliv, akademi och politik. Arbetssättet ger stora möjligheter att utveckla elevernas entreprenöriella förmågor samt att arbeta över ämnesgränserna.

– Det är ett dilemma att transportsystemet, som är till så stor nytta för oss, samtidigt är ett av de största hoten mot natur och klimat. Men genom att engagera och intressera elever för innovationer och hållbar utveckling kan kanske framtidens transporter vara säkrade, säger Anna Havel, projektledare för Framtida transporter och pedagog på Universeum.

Hållbart resande väst var på plats med sin monter, där de träffade elever och pratade om cykling, aktiv mobilitet och visade vikcykeln från BussOhoj. Cirka 800 elever och lärare tog sig an transportnäringens utmaningar under dagen.

–Det var en fantastisk känsla att höra de ungas tankar kring hållbara transporter - det ger oss hopp inför framtiden! säger Sara Persson från Hållbart resande väst, som stod i montern. 

Ta drönaren till jobbet 

Sara Eriksson, som jobbar på Hållbart resande väst för Västra Götalandsregionen, var med i juryn som korade vinnarna i tävlingen:

– Att sitta i juryn och bedöma de dryga 30 tävlingsbidragen var både utmanande och inspirerande. Eleverna hade lagt ner mycket energi både på att tänka ut sina idéer och att presentera dem i form av en rapport, en video och en modell, berättar Sara. 

På andra plats i tävlingen kom Fenestra centrum 8c med sitt bidrag Göteborgsdojjan – ett sätt att transportera sig till fots, fast tre gånger snabbare. Det vinnande bidraget var en drönarlösning som tagit inspiration från naturen och som Friskolan i Kärna 8 Ankaret/Fendern tagit fram (se bild).

En detalj på modellen fångade Saras uppmärksamhet: 

– Lite extra kul var det att vinnarna hade fått med nya Regionens Hus i Göteborg i sin modell. Jag hoppas förstås att kunna ta drönaren till jobbet de dagar det inte går att cykla, säger Sara, som börjar jobba i det nya huset i juni. 

Läs mer

Framtida transporter på Universeums hemsida 

Projektpartners till Framtidsdagen 2019

Västra Götalandsregionen deltar från kollektivtrafik och Infrastruktur. Övriga projektpartners är Chalmers, Greencarrier, Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, Göteborgs Stad Trafikkontoret, Göteborgs universitet, Hogia, SARF, Svensk Sjöfart, Taxi Göteborg, Volvo, Västsvenska paketet och Västtrafik.


Publicerad: