Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Glad vintercyklistdag!

Publicerad: Uppdaterad:

I dag den 9 februari är det Winterbike to Work Day, Vintercyklistdagen. Antalet cyklister som fortsätter trampa till och från jobbet även under vinterhalvåret ökar för varje år. VGR satsar internt för hälsa och klimat med Vintercyklist VGR.– Genom projektet vill vi ge fler anställda möjligheten att fortsätta cyklingen även vintertid, säger Sara Eriksson från Vintercyklist VGR.

Annika Engbäck är enhetschef på VGR IT i Mölndal. På vintern brukar hon ta bilen till och från jobbet, men i år är hon en av VGR:s vintercyklister.

– Jag cyklar alla dagar jag kan: alltså när det är bart eller plogat och jag inte har möten på ställen dit jag behöver ta bilen. Det är så fantastiskt skönt att få motion och slippa trängseln i trafiken, säger Annika.

Hon är inte ensam på cykelvägarna: under säsongen 2017-2018 deltar 270 vintercyklister i projektet, vilket är en markant ökning från föregående år. En bidragande orsak till det kan vara dubbdäcken som projektdeltagarna får för att kunna cykla även när det är minusgrader.

– Tack vare dubbdäcken känner jag mig inte orolig för att halka, säger Annika.

Det håller Ulrika Vågstedt, habiliteringschef i Skövde, med om.

– Vintercyklingen fungerar alldeles utmärkt, säger Ulrika. Mycket tack vare vinterdäcken. De fungerar i alla väder och ger bra grepp vid både ishalka och snötäckta vägar. Jag har cyklat till och från jobbet alla dagar sedan projektet startade.

Ulrika ser bara fördelar med vintercyklingen.

– Man kommer snabbt fram dit man ska med cykel. Man kommer ut och man får gratis vardagsmotion som ett extra plus. Är man bara rätt klädd för det väder som är, så är det inga problem, säger hon.

Vintercykelsatsningen för anställda är en del av en större satsning, där även ett antal kommuner i Västra Götaland och Halland erbjuder sina invånare dubbdäck. Totalt är det närmare 1000 personer som deltar i projektet. Regionfullmäktiges beslut från 2015 är ett led i att alla, inklusive Västra Götalandsregionen, måste ta aktivt ansvar för att bidra till minskat beroende av fossila bränslen. Att ta cykeln till och från jobbet är ett sätt att minska bilresorna.


Publicerad:
Uppdaterad: