Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hållbart resande väst deltar på Almedalsveckan 2019

Publicerad:

Välkommen till en eftermiddag där regionala och offentliga aktörer från hela Sverige visar hur vi kan öka det hållbara resandet – både i staden och på landsbygden.

Hur får vi fler att resa hållbart?

Adress: Korsgatan 4, Länsstyrelsens trädgård.

Vi behöver förändra människors beteende för att nå Sveriges högt uppsatta klimatmål – att gå, cykla och åka kollektivt behöver bli det självklara förstahandsvalet. Samtidigt ska det vara möjligt att leva både i stad och landsbygd. För att skapa förändringar behöver vi förstå hur människor fungerar och vad som påverkar våra transportval.

Vi bjuder på tre seminarier:

12:30-13:20 Fyrstegsprincipen: Två steg framåt och två steg bakåt - men då står vi ju still

Fyrstegsprincipen ska tillämpas i all infrastrukturplanering, men så blir det sällan. Gröna Bilister har undersökt varför och har fyra förslag till åtgärder. Med dem som utgångspunkt diskuterar vi hur regionerna kan bli bättre på hållbar infrastrukturplanering med fokus på steg 1 och 2-åtgärder tillsammans med en kunnig panel.

13:30-14:20 Hållbara resor på landsbygden

Allt fler boende på landsbygden vill resa klimatsmart. Vem ansvar för att landsbygdens möjlighet att resa mer hållbart? Ta del av innovativa projekt som arbetar för att öka det hållbara resandet på landsbygden. Vi får höra både experter, forskare och politiker diskutera det hållbara resandet på landsbygden. Bland andra Per Schöldberg (C), riksdagsledamot, Ulrika Frick (MP), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen, Åse Classon ordförande för Hela Sverige ska leva, Per-Erik Holmberg, RISE Viktoria och Magnus Fredricson, Skaraborgs kommunalförbund. Moderator är Sara Persson från Hållbart resande väst och Västra Götalandsregionen. 

14:30-15:20 Vad styr våra resebeteenden?

Hur kan vi fortsätta leva på som vanligt trots att klimatförändringarna händer mitt framför våra ögon? Om nu bil och flyg är sådana klimatbovar, varför börjar inte alla bara cykla eller åka kollektivt? För att vi människor inte är rationella varelser. Våra beteenden styrs av så mycket annat än information, värderingar och kunskap. Kata Nylén från Klimatpsykologerna hjälper oss förstå varför den nödvändiga omställningen blir så svår för den enskilda människan. Seminariet avslutas av magikern Ray Matson som visar hur lättpåverkad du är.

Vi bjuder på närproducerade och ekologiska vego-wraps från den välkända kocken Luqaz Ottossons restaurang ROT. Senare under evenemanget bjuds det även på fika.

Varmt välkommen!

Vi som arrangerar är: Region Kronoberg, Region Jönköpings Län, Region Värmland, Energikontor Sydost, Västra Götalands regionen, Energikontor Norra Småland, Länsstyrelsen i Gotlands län, Karlstad kommun, Region Gotland samt Energikontoren Sverige

Läs mer om programmet på Länsstyrelsens hemsida


Publicerad: