Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lägesuppdatering och vårhälsning från Hållbart resande väst

Publicerad:

Coronaviruset påverkar alla den här våren. Vi sammanfattar och ger en lägesuppdatering kring våra satsningar inom Hållbart resande väst, om hur de påverkas framöver.

I februari drog Hållbart resande väst igång årets stora satsning En ren vana. Där samarbetar vi tillsammans med Västsvenska Handelskammaren, Västtrafik och 15 stora företag i regionen för att öka de hållbara resorna. Målet är att öka andelen medarbetare som reser hållbart till och från jobbet samt i tjänsten. Som så mycket annat i vårt samhälle så har detta samarbete påverkats av coronaviruset. Planen var att vi skulle genomföra resvaneundersökningar på företagen under våren. Det är av förklarliga skäl inte aktuellt just nu, utan den aktiviteten skjuts upp till hösten. Vi fortsätter dock arbetet med alla inblandade företag och följer utvecklingen i samhället.

Några av våra satsningar kan fortsätta under våren. Projektet Elcyklist startade i veckan, men med en lite annorlunda inriktning än som var tänkt från början. Deltagarna har uppmanats att ersätta sina bilresor på fritiden med elcykel istället för att till och från jobbet som var ursprungsplanen. Våra deltagare i BussOhoj! som startade i februari kanske även de får cykla mer på fritiden än till arbetsplatsen? Anmälan till Cykelvänlig arbetsplats ä fortfarande öppen och de som deltar gör det utifrån sina förutsättningar och möjligheter. 

Vi ställde in vår nätverksträff med tema barn och unga i mars och slår ihop den med nästa nätverksträff med tema folkhälsa. Denna träff kommer att ske digitalt den 15 maj. Satsningen på kombinerad mobilitet, KomILand har pausats och testet planeras komma igång efter sommaren.

Utifrån omständigheterna som råder kanske vi ändå kan hitta små positiva effekter? Fler arbetar på distans nu och får ny kunskap om digitala möteslösningar som minskar antalet resor. Fler går eller cyklar hela eller delar av vägen till jobbet för att glesa ut bland resenärerna i kollektivtrafiken. Grannar hjälper varandra att handla mat när någon inte kan gå ut, och kanske kan vi ta med oss det till efter pandemin och fortsätta dela och samköra, istället för att alla åker i varsin bil mellan samma platser? När vardagen plötsligt förändras upptäcker vi att vi är mer förmögna till förändring än vad vi kanske tror när allt rullar på som vanligt.

Vi på Hållbart resande väst önskar er alla en glad påsk!

Läs mer om våra projekt på www.vgregion.se/hrv 


Publicerad: