Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nya projektkoordinatorer ska stötta kommunerna 2019-2020

Publicerad:

Genom finansiering från Energimyndigheten stärker Hållbart resande väst (HRV) sitt arbete under 2019-2020 med två nya tjänster. Deras uppdrag blir att stötta regionens kommuner i arbetet med att få fler invånare att resa hållbart. Linnéa Andersson är den första koordinatorn på plats och berättar mer om vad de ska göra.

Berätta om ditt uppdrag. Vad ska du göra som projektkoordinator för HRV kommande år?

Jag är en av de två nya projektanställda på HRV som ska jobba för att sprida våra projekt och vårt arbete till fler kommuner i Västra Götaland. Det har hittills främst varit Göteborgsområdet och de lite större kommunerna som varit intresserade av våra projekt och det vi gör. Vi vill nu nå de mindre kommunerna, vilka ofta har andra förutsättningar: längre avstånd mellan olika samhällsfunktioner, färre avgångar med kollektivtrafiken och färre personella resurser som kan jobba med projekten. Vi vill sänka trösken för kommunerna att komma igång, så att fler i Västra Götaland, oavsett var man bor, ska bli uppmuntrade till att resa mer hållbart. Som ett första steg genomförs en nulägesanalys och kartläggning genom att ringa runt till kommunerna och undersöka vilka behov och utmaningar kopplat till hållbart resande som kommunerna har. Vad behöver de hjälp med? Med det som grund ska sen arbetet för att få fler kommuner att aktivt arbeta med hållbart resande utformas.

Vad kan kommunerna få hjälp med av dig?

Det beror på vad vi kommer fram till att kommunerna har för behov. Jag ska delvis vara som en ”brygga” mellan kommunerna och HRV, fånga upp önskemål från kommunerna, om till exempel en annan typ av samordnade projekt än de vi idag erbjuder önskas i mindre kommuner. Ett första steg för kommunerna kan vara att gå med i nätverket för hållbart resande vi på HRV driver där kommunerna kan få kunskap, stöd och utbyte i frågor kring hållbart resande. I dagsläget deltar ungefär 33 kommuner i nätverket. Vi vill såklart att alla kommuner ska gå med i nätverket.

Hur mycket arbete innebär det här för kommunerna själva?

Det beror på vilka möjligheter kommunerna har. Det går att delta på nätverksträffen på plats eller på Skype, man behöver inte vara med på alla träffar utan välja några av de fem som är under året. Sen kan nästa steg vara att testa ett av projekten och lägga till fler om det känns bra. Färdiga koncept för projekten finns redan utarbetade av HRV och det som behövs ute i kommunen är en lokal projektledare som sköter kontakten ut mot deltagarna, det handlar bland annat om att distribuera material och att marknadsföra projekten. I varje projekt finns det beskrivet vad den lokala projektledaren har för uppgifter.

Om ni i kommunen är intresserade av att delta i eller har frågor om projekten, tveka inte att höra av er till mig!

Linnéa Andersson, projektkoordinator på Hållbart resande väst
linnea.h.andersson@vgregion.se  

Här kan du läsa mer om projekten inom Hållbart resande väst


Publicerad: