Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stor potential för ökad cykling i Västra Götaland

Publicerad: Uppdaterad:

Vardagspendlingen till jobb och skolor i Västra Götaland har stor potential att bli mer hållbar än vad den är idag. Det visar Potentialstudien för gång, cykel och elcykling, som har genomförts under våren 2018 på uppdrag av Hållbart resande väst.

Genom att kombinera potentiella restider och resvägar från bostad till arbetsplats eller skola för alla invånare i Västra Götaland går det att simulera en möjlig belastning på olika vägsträckor och cykelnät, samt se vilka som kan nå arbete eller studier inom 15, 20, 30 eller 45 minuter. Resultatet visar att 37 procent av invånarna i Västra Götaland kan nå arbete eller studier med cykel inom 30 minuter. I vissa kommuner kan upp mot 50 procent av invånarna cykla till arbete eller studier inom 30 minuter. 

- Studien visar tydligt vilken potential som finns för cykling i regionen säger Sara Persson, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen och Hållbart resande väst. Genom att cykelpendla till jobbet gör du inte bara dig själv en tjänst, utan även samhället och dina medmänniskor. 

Studien visar var det finns ”flaskhalsar” och potential för utbyggnad och riktade insatser. Resultaten kan fungera som underlag för planering av infrastruktur, satsningar för nya resvanor och bidra till klimat- och hälsovinster. 

Resultat av studien finns på regional, delregional och kommunal nivå för vidare analys. En interaktiv webbkarta och diagram med studiens resultat finnas tillgängligt på www.vgregion.se/potentialstudie.

Vid frågor om studien, kontakta Sara Persson.

 


Publicerad: